Defour zet poort naar Anderlecht open en vraagt om vertrek

Defour zet poort naar Anderlecht open en vraagt om vertrek

Defour heeft het bij Porto altijd moeilijk gehad om een basisplaats af te dwingen, bij Anderlecht is die bijna ­gegarandeerd. Foto: Belga

Steven Defour (25) heeft voor zichzelf beslist dat hij de volgende zes maanden meer moet spelen met het oog op het WK. Daarom zal de middenvelder Porto officieel om een transfer verzoeken en Anderlecht maakt het meest kans om de Rode Duivel tot juni te huren. De interesse van paars-wit is concreter dan die van Engelse clubs.

Anderlecht wilde graag tussen 12 en 15 januari van Steven ­Defour weten of hij voor een overgang naar het Astridpark zou kiezen. Een volmondige ja of neen wil Defour tegenover Herman Van Holsbeeck nog niet uitspreken, maar RSCA mag zeker hopen op de komst van de verdedigende middenvelder van ­Porto.

Zes keer op de bank

In de laatste zeven competitiematchen moest ­Defour bij Porto maar liefst zes keer vanop de bank blijven toekijken. Het ziet ernaar uit dat de Draken hun Belg ­alleen nog maar ­gebruiken in kleinere matchen, ­zoals in het ­bekerduel tegen tweedeklasser Atletico CP. Dit weekend, na alweer 90 minuten werkloos nagelbijten in de topper tegen Benfica (2-0-verlies), besefte de speler dat het zo niet verder kan.

‘Steven zal aan het bestuur van Porto meedelen dat hij wil vertrekken’, geeft zijn makelaar Paul Stefani aan. ‘Het is belangrijk om zijn wedstrijdminuten en basisplaatsen op te drijven in de aanloop naar het WK in Brazilië. Neen, Porto zal hem niet zomaar loslaten. Zij gaan ervan uit dat Steven in de toekomst nog veel voor hen kan betekenen, maar hij wil nu vooral voetballen.’

De ex-speler van Genk en Standard heeft in het Estadio do Dragão nog een contract tot 2016. Defour had een tijdje geleden al een gesprek met trainer Paolo Fonseca en die zei hem dat hij niet weg echt moest, maar wel weg kan bij een goeie deal. Daarom dat een uitleenbeurt aan Anderlecht een goeie oplossing kan zijn voor alle partijen. Dan kan Porto hem later nog altijd terughalen.

Radja Nainngolan

Toch werd Defour over het Kanaal al aan Aston Villa gelinkt. The Villans gaan echter eerst voor Norwich-speler Wes Hoolahan en pas als dat niet lukt, zouden ze ook de Belgische piste kunnen bewandelen.

‘Aston Villa kan misschien nog concreet worden’, aldus Stefani. ‘Maar Anderlecht is al sinds het begin het meest concreet. Ze hebben altijd al gezegd dat ze Steven Defour absoluut willen.’

Er is trouwens nog een andere factor die belangrijk is in de ogen van Steven Defour. Hij heeft ook gezien dat Radja ­Nainggolan met zijn overgang van Cagliari naar AS Roma een droomtransfer heeft gerealiseerd. Defour begrijpt ook dat zijn positie bij de nationale ploeg in gevaar kan komen als de Belgische Indonesiër een sleutelrol zal spelen in de titelstrijd van de Serie A.

Lees het volledige artikel in de krant van 15 januari

 

Corrigeer