Belgische fietshandelaars verkochten vorig jaar 4,4% meer fietsen

Elektrische fiets wordt hét verkoopskanon van 2014

Elektrische fiets wordt hét verkoopskanon van 2014

Foto: IMAGEGLOBE

De Belgische fietswinkels verwachten dit jaar alle heil van de elektrische fiets. Hij stond vorig jaar al op de derde plaats in de verkoop – na stadsfietsen en accessoires – maar zal volgens de vakhandelaars dit jaar echt doorbreken. Het gaat de vakhandel overigens voor de wind. Vorig jaar werden 406.092 fietsen verkocht, of een groei van 4,4%.

Het Belgische fietsseizoen opent dit weekeinde met de vakbeurs Velofollies in Kortrijk. Reden voor Velofollies om de 1.574 fietshandelaars in België te peilen naar hun verkoopcijfers en verwachtingen. Die handelaars zijn naar schatting goed voor ongeveer 70% van de fietsverkoop.

De verkoop steeg vorig jaar en dat was in eerste instantie te danken aan de stadsfietsen. Maar het is opvallend dat onderdelen en accessoires in de fietswinkel het tweede meest verkocht product zijn. Zij staan nagenoeg gelijk met de stadsfiets. De elektrische fiets komt op drie. De racefiets en de mountainbike volgen.

E-bikes in de lift

Tegenover 2012 was het voor de fietshandelaars al duidelijk. Ruim zestig procent gaf meerverkoop aan voor de e-bikes. En voor 2014 zal volgens 93% van de winkeliers die elektrische fiets verder oprukken. Onderdelen en accessoires zullen zich volgens hen in de verkoopcijfers op plaats twee vestigen, en daarmee de stadsfietsen voorbijsteken.

De e-bike verovert volgens de Belgische winkeliers verder zijn plaats omdat hij steeds meer wordt ingeschakeld in het woon-werkverkeer, ter vervanging van de tweede wagen. De e-bike is volgens bij de klanten meer dan een alternatief voor die tweede gezinsauto wegens goedkoper, makkelijker door de files, en omdat hij in aanmerking komt voor de kilometervergoeding.

Ook bij jongeren populairder

De elektrische fiets scoort ook omdat hij handig inspeelt op de vergrijzing. Vooral bij de 50-plussers is hij in, net zoals bij mensen met lichte gezondheidsproblemen, zoals kleine invaliditeit of hartzorgen. Toch zeggen de handelaars dat de e-bike ook begint te scoren bij de jongeren, omdat hij als alternatief wordt gezien voor de bromfiets, en er nu ook hippe en trendy exemplaren op de markt verschijnen. De gemiddelde leeftijd van de gebruikers van de elektrische fiets daalt trouwens. In de winkels verschijnen meer dertigers en veertigers. Het feit dat de e-bike ook kwalitatiever is geworden, met het verdwijnen van de kinderziektes, en in alle prijsklassen voorradig is, verklaart volgens de ondervraagden verder het succes. Veel van die overwegingen spelen volgens de fietshandelaars ook in de goede verkoop van de stadsfiets. Hij haalt het in de wedstrijd met de e-bike ook op het vlak van prijs, wegens toch een stuk goedkoper.

Mountainbikes en racefietsen

Mountainbike en racefiets zullen in 2014, volgens de verwachtingen, goed presteren.Voor de mountainbike worden goede cijfers verwacht omdat de ‘Back to Nature’-trend blijft aanhouden, en wielertoeristen in de winter meer kiezen voor de MTB. De racefiets blijft volgens de handelaars op zijn elan voortgaan, wegens blijvende groei van wielerclubs en het feit dat ook de dames steeds meer het ‘koersmachien’ ontdekken en smaken. Het is overigens vooral in het race-segment dat de verkoop van damesfietsen stijgt. De racefietsen profiteren ook van de nieuwigheden als elektronisch schakelen en schijfremmen, evoluties waarop wielertoeristen tuk zijn.

De enquête peilde bij de verkopers ook wat nu het meest bepalend is in de geest van de kopers: het weer of de economische toestand. Daaruit blijkt dat het weer een zeer bepalende factor is in de verkoop, en steeds meer kopers ook stellen dat ze een fiets kopen om gezondheidsoverwegingen. De fietssector blijkt, dixit Velofollies, redelijk ongevoelig voor de conjunctuur.

Velofollies loopt van 17 tot 19 januari in Kortrijk Xpo

www.velofollies.be

Externe links
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.