Mama

Kinderen die aan tafel eten zijn slanker

Kinderen die aan tafel eten zijn slanker

Foto: Shutterstock

Een recent Amerikaans onderzoek, dat werd gepubliceerd in het ‘Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics’, toont aan dat kinderen die verplicht worden om aan tafel te eten minder kans maken op zwaarlijvigheid.

De studie, waaraan kinderen tussen 2 en 5 jaar uit meer dan 100 kinderzorgcentra in de Verenigde Staten hebben deelgenomen, bewijst dat kinderen die opgroeien in een gezin waar aan tafel eten een gewoonte is vaak slanker zijn. Op die manier leren ze namelijk beter aanvoelen wanneer ze verzadigd zijn. Kinderen eten ook minder wanneer ze zelf mogen opscheppen en het onderzoek suggereert dat ouders hen beter niet verplichten om hun bord - tegen hun zin - leeg te eten. Zo moedig je hen aan om meer te eten dan ze eigenlijk nodig hebben.

‘Als het voedsel voor hen wordt opgeschept, leren kinderen nooit om naar de signalen van hun lichaam te luisteren. Ze zullen na verloop van tijd nog steeds niet weten wat voor hen een gepaste portie is,’ zegt dokter Brent McBride, hoofdauteur van het onderzoek en directeur van het labo aan de University of Illinois dat de ontwikkeling van kinderen onder de loep neemt. Je kunt je kinderen dus beter vragen of ze verzadigd zijn en niet of ze klaar zijn met eten.

De resultaten van deze studie bevestigen eerder onderzoek van dokter Brian Wansink van de Cornell University en dokter Ellen van Kleef van de Nederlandse Wageningen Universiteit. Ook zij ontdekten dat kinderen die samen met het gezin aan tafel eten minder kans hebben op overgewicht dan wie opgroeit met maaltijden voor televisie.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees