Apple moet ouders 24 miljoen euro omdat kinderen zonder toestemming apps kochten

Apple moet ouders 24 miljoen euro omdat kinderen zonder toestemming apps kochten

Foto: AFP

Apple moet minstens 32,5 miljoen dollar (23,9 miljoen euro) betalen als schikking in een langlopende zaak tegenover enkele Amerikaanse ouders. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC aangekondigd. De Amerikaanse technologiereus had de ouders apps aangerekend die hun kinderen zonder hun toestemming hadden aangeschaft.

De FTC oordeelde dat Apple te weinig controlefuncties had ingesteld om te verhinderen dat kinderen geld uitgaven aan apps. Zo diende een ouderpaar klacht in nadat hun dochter 2.600 dollar in haar virtuele dierenhotel pompte. De ouders

Apple moet de ouders die klacht indienen nu volledig vergoeden. Het bedrijf moet ook aanpassingen aanbrengen aan de App Store. Daarbij moet het bedrijf eerst het akkoord vragen van de (meerderjarige) klant voordat het kosten aanrekent voor aangekochte producten. Apple verdiende vorig jaar meer dan 10 miljard dollar met zijn online applicatiewinkel.

De technologiegigant gaf nog geen commentaar op de uitspraak. Tim Cook, ceo van Apple, stelde in een interne nota aan zijn personeel echter dat het bedrijf voor een minnelijke schikking heeft gekozen boven een lange juridische strijd die het bedrijf zouden afleiden van haar activiteiten. Volgens Cook wou Apple de aanpassingen die FTC vereist, toch al invoeren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees