Mokja wil Gent Koreaans leren eten

Vorig weekeinde organiseerde ze in Atmytable, de kookstudio van Kitchen Bitch Sabine Dehemine - waar ook Wim Ballieu met zijn Balls & Glory zit - twee pop-upavonden met haar cateringbedrijfje Mokja. Ze waren volzet. Maar Ae Jin Huys, wil meer. ‘Ik wil de Koreaanse keuken introduceren in Vlaanderen.’

Dat Ae Jin Huys (37) er heel Aziatisch uitziet en een Aziatische voornaam heeft maar een Vlaamse familienaam, laat vermoeden dat ze geadopteerd is. ‘Klopt,’ vertelt ze bij een koffie in de Vooruit. ‘Ik ben geboren in Zuid-Korea en was 5,5 jaar toen ik geadopteerd ben door Jacky Huys, decennia geleden een naam als een klok in onder meer de muziekjournalistiek.’

Ze groeide op in De Pinte, volgde kunsthumaniora en was een tijd bezig met kledingontwerp.

Ae Jin: ‘Ik ben altijd een fan geweest van de Koreaanse keuken. Maar het aanbod hier in Gent - en in België - is bedroevend klein. Niet dat de Aziatische keuken hier niet vertegenwoordigd is, met de Thaise, Vietnamese en Japanse keuken, maar ga maar eens op zoek naar een zaak met Koreaanse producten of een Koreaans restaurant. In Brussel een paar, in Antwerpen één. Op een ochtend werd ik wakker en heb ik mijn sluimerend idee omgezet in een beslissing: ik start mijn eigen bedrijfje.’

‘Mokja is een Koreaans bastaardwoord voor Laten we eten!

Dat die kreet een oproep is naar anderen om mee te eten is niet toevallig. Ae Jin: ‘Voedsel delen met elkaar is in Korea belangrijk. Je merkt dat in de manier waarop de Koreanen tafelen. Ieder heeft wel zijn eigen kommetje rijst en soep, maar de banchan, de typerende bijgerechten, staan verspreid over tafel en iedereen stelt zijn hapje samen.’ Ze geeft nog mee dat de Koreaanse keuken een heel gezonde reputatie geniet, onder meer omdat ze zeer vetarm is.

Goed vier jaar geleden leerde ze Sioen kennen. ‘Frederik kent ondertussen meer Koreaans dan ikzelf, want hij treedt er vaak op. En dat hij vaak naar ginder gaat, komt goed uit. Hij bracht al eens 250 rijstkommetjes mee.’

Mokja geeft op vrijdag 31 januari, zaterdag 1 en zondag 2 februari drie workshops over verschillende aspecten van Koreaans eten. Gentenaar.be mag één duo gratis naar één van de workshops naar keuze sturen. U moet er wel één vraag voor oplossen.

 Wat is de Koreaanse naam voor rijstwijn?

U kan het antwoord vinden op de site van MOKJA!. Klik daarvoor hier.

 Stuur uw antwoord naar het mailadres van MOKJA. Klik daarvoor hier.

 Vermeld in het onderwerpveld van uw mail Gratis workshop De Gentenaar en vermeld in uw mail zelf ook uw adres en telefoon zodat Ae Jin Huys u kan verwittigen. Vermeld ook welke van de drie workshops uw voorkeur geniet. De info over de workshops staat hier.

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio