Steun voor particuliere autodeelsystemen

Gent -

In Gent zijn er al 23 groepen van privépersonen die aan autodelen doen - niet te verwarren met het bekende Cambio-systeem. De Vlaamse regering steunt dergelijke projecten via Autopia.

Wie in Gent met buren, vrienden of kennissen met autodelen wil starten, kan een beroep doen op de ondersteuning van de organisatie Autopia. Minister Freya Van den Bossche subsidieert Autopia met 50.000 euro. ‘Dat bedrag kan groeien. Uit onderzoek blijkt dat heel wat auto’s 95 procent van de tijd stil staan. Daarnaast heb je mensen die best een auto zouden kunnen gebruiken, maar er geen hebben. Als je mensen en hun behoeften kunt combineren in dergelijk autodeelsysteem, boek je veel winst, zowel voor het milieu, het ruimtegebruik, als financieel. Er is berekend dat je met dit systeem tot 3.000 euro per jaar kunt besparen’, zegt Van den Bossche.

In Gent zijn er 23 groepen die aan autodelen doen. Daarmee is Gent verhoudingsgewijs koploper in Vlaanderen. Ideeën rond ‘delen’ leven sterk in Gent. Die groepen variëren in grootte van vier tot acht mensen met één of twee wagens tot groepen van twintig mensen en nog groter.

Autopia begeleidt die groepen bij allerlei praktische problemen. Wie vragen heeft over de juiste verzekering, kilometerprijs, contracten of de praktische organisatie van autodelen kan bij Autopia terecht. Autopia stelt een online reserveringskalender en handige rekenschema’s ter beschikking. Ook minister Hilde Crevits steunt Autopia, met 40.000 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio