Commentaar

COMMENTAAR. Anderlecht creëert elke dag meer vijanden

COMMENTAAR. Anderlecht creëert elke dag meer vijanden

Foto: photonews

Anderlecht maakt geen goede beurt. De nu al weken durende transfersoap rond Thorgan Hazard bezorgt de paars-witte club elke dag meer imagoschade. De manier waarop ze te werk gaat in deze overgang is niet volgens de regels van het spel. Niet dat het weghalen van een speler die nog volop onder contract ligt in de voetbalwereld nog voor veel opschudding zorgt. Doorgaans staat daar echter een correcte compensatie tegenover, en die zal nu ontbreken. Deels de fout van Zulte Waregem, omdat het werkt met gehuurde spelers, maar ook deels door het werk van tussenpersonen.

Het mee vergroten van de macht van de spelersmakelaars en het inschakelen van lobby’s om de onwillige tegenstander – in dit geval Zulte Waregem en Francky Dury – te beschadigen, zijn nieuwe wegen die in het Belgisch voetbal nog niet zijn bewandeld. Zeker niet door Anderlecht, (ooit?) het huis van normen en waarden.

Op het niveau waar Anderlecht opereert, moet je natuurlijk wel wat straatvechter zijn. Anders lopen ze over je heen. Je kan/moet verbeten op een goede speler jagen. Thorgan Hazard zal wel liever naar Anderlecht komen met het oog op een titel, het WK en zijn ontwikkeling. Maar moet het op deze manier? Bovendien is de overgang slechts voor enkele maanden, misschien voor een kalenderjaar. Is het dit allemaal waard in een seizoen waar vooral de eigen jongens een kans zou worden gegeven?

Het geeft in elk geval de rivalen van de regerende landskampioen voldoende munitie. De voetballeiders die wij de afgelopen dagen aan de lijn kregen, waren unaniem afkeurend voor het handjeklap van Anderlecht met spelersmakelaars om een lopend contract te verbreken. En dat waren niet alleen rivaliserende clubleiders, maar ook bondsleiders. Het zou dus weleens kunnen dat deze actie van de Brusselaars als een boemerang weer in het eigen gezicht komt. Elke club heeft natuurlijk wel zijn eigen reden om zich af te zetten tegen de meest succesvolle club uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Nu worden ze verenigd rond één reden.

Standard-voorzitter Roland Duchâtelet doet er alles aan om Michy Batshuayi te verkopen. Vooral en uitsluitend om hem uit de klauwen van Anderlecht te houden. Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe gebruikte voor Nieuwjaar al dan niet terecht de lobby rond het nationale stadion om paars-wit op zijn plaats te zetten. Nu wordt ook het brave Zulte Waregem, en met hen de neutrale voetballiefhebber, op de kast gejaagd. Als straks de rekening wordt gemaakt, moet Anderlecht vooral hopen dat het dit allemaal waard is geweest.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.