Week van de Poëzie in lede

De klas van juf Ireen verwoordt de verwondering

De klas van juf Ireen verwoordt de verwondering

Diede Henderickx, Marjolein D‘hooge en Ellen Dierckx verwoorden de verwondering. Foto: emh

Aalst -

Het thema van Gedichtendag en Poëzieweek 2014 is Verwondering. De 22 leerlingen in de Leedse Woordklas van Ireen Beke brengen hun verhaal op donderdag 30 januari in De Volkskring in Lede.

Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, grote liefde, de ontdekking van het nog onbekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er zijn veel wonderlijke dingen te zien.

Daarover gaat poëzie. Gedichten kunnen spreken als iemand met stomheid geslagen is, als iemand niet meer weet hoe de verwondering te verwoorden.

Gedichtendag focust dit jaar op het wonderlijke onvoorspelbare van de taal. Dichters zullen verrassend uit de hoek komen, woorden zullen wonderen baren, gedichten zullen alleen al door hun vorm verbazen.

‘We wilden als Academie ook ons steentje bijdragen tot dit mooie initiatief’, legt Ireen Beke van de Leedse gemeentelijke academie voor Muziek en Woord uit. ‘We brengen gedichten van verschillende schrijvers, zoals Herman De Coninck, Hans Andreus, Fetze Pijlman, Toon Tellegen en andere.’

De Woordklas van Ireen Beek bestaat uit 22 leerlingen. ‘De meeste leden van de grootste groep zijn tussen de 12 en de 18 jaar, maar er zijn ook twee ouderen. De oudste is zelfs 66 jaar’, klinkt het. ‘We brengen romantische gedichten, maar schuwen ook de humoristische gedichten niet. We willen er immers wat humor bij. Een aantal gedichten wordt ook op een meer toneelmatige manier gebracht, inclusief decor, kostuums en andere attributen. We sluiten ons aan bij het thema verwondering. We denken aan verwondering in liefde, verwondering in woorden, het wonder van de stilte, een wonderbaarlijke genezing, het wonder van de schepping.’

‘Het is zeker een leuk thema om rond te werken. Ik heb de leerlingen ook zelf laten nadenken hierover. We beginnen de voorstelling met iedereen die kort zegt wat voor hem of haar verwondering is. Dat kaan onder meer gaan over bloemen, vallende sterren en een klavertje vier. Het is een dankbaar, positief thema. Maar daar hebben we ons niet willen toe beperken. Daarom gaan we ook de humoristische toer op. Er is de wonderbaarlijke genezing, het wonder van de geboorte wordt grappig geschetst, enzovoort.’

Voor het project werkt de Woordklas samen met de Celloklas van de Academie. ‘Zij staan in voor de muzikale intermezzo‘s. Dat zal voor een mooie combinatie zorgen’, voorspelt Ireen.

Op het einde krijgen de toeschouwers ook nog een verrassing.

INFO

Programma

Woensdag 29 januari

Erpe-Mere, GAC Steenberg, Oudenaardsesteenweg 458. Poëzieavond met Koen Stassijns en Ivo van Strijtem. Zij brengen poëzie ‘van Hugo Claus tot Ramsey Nasr’ om 20 uur in de raadszaal. Katy Too zorgt voor de muzikale omlijsting. Reserveren is verplicht.

Donderdag 30 januari

Lede, Gemeenschapscentrum De Volkskring, Kasteeldreef 18. De leerlingen uit de voordrachtklas verwonderen zich over de ruimte, het licht, de kleuren en de tijd. Info: tel. 053-60.68.70.

Zaterdag 1 februari

Aalst, ‘QuARTier A’ vzw, Burgemeestersplein 10. Thirtysomething, een avond vol ‘Verwondering’ door het Aalsters Literair BonTgenootschap.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio