Paus wil wetenschappers oorlogsarchieven Vaticaan laten inkijken

Paus wil wetenschappers oorlogsarchieven Vaticaan laten inkijken

Foto: AP

Paus Franciscus is van plan om de geheime archieven van het Vaticaan, met name de periode van de Tweede Wereldoorlog, volledig toegankelijk te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft KerkNet op gezag van de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka, een persoonlijk vriend van de kerkleider, gemeld.

Ernstige wetenschappers moeten zich voorlopig nog tevreden stellen met een selectie van documenten uit de oorlogsarchieven, die door een groep kerkhistorici is gemaakt.

Skorka zei ervan overtuigd te zijn dat de paus het archief daadwerkelijk voor onderzoek zal openstellen. Dat kan een ander licht doen schijnen over de houding van de paus Pius XII (1939-1858), die volgens tegenstanders te weinig heeft gedaan om joden te redden.

De rabbijn erkent dat het moeilijk vooraf te zeggen is wanneer de archieven raadpleegbaar zullen zijn. De Argentijnse paus zou het archief volgens hem nog voor een eventuele zaligverklaring van de oorlogspaus toegankelijk maken.

Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, bevestigt dat de opening van de oorlogsarchieven al meerdere jaren is gepland. Ook zonder deze paus zouden de archieven weldra toegankelijk zijn.

‘Maar er is nog tijd nodig voor de technische organisatie en de sortering van de documenten. Pas daarna kunnen zij voor onderzoek aan wetenschappers worden vrijgegeven’, citeert KerkNet de woordvoerder.

Paus Benedictus XVI maakte eerder al de Vaticaanse dossiers en archieven over paus Pius XI tot 1939 toegankelijk.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees