Groen licht voor Europese militaire missie

Groen licht voor Europese militaire missie

De burgemeester van hoofdstad Bangui voor de nationale vlag. Foto: AFP

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag in Brussel het licht op groen gezet voor een militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft de Belgische minister Didier Reynders meegedeeld.

De Europese Unie stuurt een bataljon van ongeveer 500 soldaten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om de aanwezige Franse en Afrikaanse troepen te helpen om de luchthaven van Bangui en andere delen van de hoofdstad te beveiligen. De ontplooiing van de missie zou volgens sommige bronnen eind februari van start kunnen gaan.

Met het formele groen licht van de ministers kan de zoektocht naar troepen van start gaan. Tot dusver heeft enkel Estland een 55-tal soldaten toegezegd. België levert mogelijk een bijdrage. 'We gaan met minister van Defensie Pieter De Crem bekijken welke verzoeken er geformuleerd worden vooraleer naar het kernkabinet te gaan en het parlement te informeren', aldus Reynders.

België levert reeds logistieke steun aan de operatie die het Franse leger begin december heeft opgestart om de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek te stabiliseren. Zo vertrok zaterdag van op de luchthaven van Melsbroek nog een C-130 die ons land gedurende vijf weken ter beschikking stelt van de Franse operatie.

Maandag vond in Brussel ook een donorconferentie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek plaats. Daar is bijna 500 miljoen euro ingezameld voor het straatarme land, zo kondigde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva aan. Daarmee zijn de door de VN geraamde kosten voor humanitaire hulpverlening voor dit jaar nagenoeg gedekt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees