PVV wil referendum over EU-lidmaatschap

PVV wil referendum over EU-lidmaatschap

Eurosceptici Geert Wilders (PVV) en op de achtergrond Marine Le Pen (Front National). Foto: Reuters

De Nederlandse Partij voor de Vrijheid, van Geert Wilders, wil een bindend referendum over de vraag of Nederland in de Europese Unie moet blijven. Vorig jaar beloofde de Britse premier David Cameron een referendum als hij in 2015 herverkozen wordt.

‘Het referendum is in ons democratisch bestel een prachtige manier om mensen te betrekken bij de inhoud’, zegt PVV-kamerlid Barry Madlener . ‘Wij vertrouwen meer op het oordeel van mensen dan op het oordeel van de politieke elite.’

Volgens Madlener zal de PVV de uitkomst van een referendum respecteren, ook als blijkt dat een meerderheid vindt dat Nederland wel in de EU moet blijven. Naar verwachting krijgt het PVV-plan voor een referendum geen steun in de Kamer.

‘Nee’ tegen grondwet

Madlener herinnerde er echter aan dat in 2005 zo’n tweederde van de Nederlanders bij referendum tegen de Europese grondwet heeft gestemd. De nee-stemmers van het referendum hebben gelijk gekregen, aldus het PVV-kamerlid. Ondanks het massale ‘nee’ werd de grondwet later alsnog, zonder referendum, in de vorm van een verdrag door Nederland aangenomen.

‘Er werd ons groei en welvaart beloofd, maar het tegendeel is waar gebleken.’ Madlener spreekt tegen dat Nederland vanwege de exportbelangen in de Europese Unie zou moeten blijven.

Corrigeer

NIEUWS