‘Bij den Belg’ opent pal tussen kebabzaken, pizzeria’s en Marokkaanse groentewinkels

Belgische buurtwinkel in multiculturele straat

Belgische buurtwinkel  in multiculturele straat

‘Net zoals wij nieuwe dingen ontdekken in een Turkse winkel, ontdekken zij nieuwe dingen bij ons’, zegt Gerda Bastiaens. Foto: wlt

Turnhout -

Tussen de Marokkaanse groentewinkeltjes, de Italiaanse pizzeria's en de Turkse kebabzaken is op de Merodelei in Turnhout een nieuw winkeltje geopend, gespecialiseerd in Belgische producten. ‘Bij den Belg’ wordt uitgebaat door Gerda Bastiaens en François Van den Broeck.

Gerda Bastiaens en haar man François Van den Broeck baatten jarenlang fruit- en groentewinkel Den Bareel uit op de Merodelei. Twee jaar geleden sloot de winkel de deuren en het pand bleef al die tijd leeg staan. Daar is nu verandering in gekomen. Het koppel zocht een nieuwe naam voor hun winkel en vond er niets beters op dan de winkel ‘Bij den Belg’ te dopen.

‘Dat is helemaal niet racistisch bedoeld. We wonen nu eenmaal in een multiculturele straat en we wilden met onze naam duidelijk maken wie we zijn en waar we voor staan. Wij willen de Turnhoutse en de Belgische producten in ere houden’, zegt François Van den Broeck.

‘Onze winkel is nu eenmaal gelegen tussen de Chinezen en de Marokkaanse winkels en eetgelegenheden. Daar is niets mis mee, wij zijn daar ook klant. En wij krijgen hier zelf alle culturen over de vloer. Zij kennen ons dan ook als de Belgen. Nu weet iedereen, ook de Turnhoutenaren die niet onze nationaliteit hebben, dat wij Belgische specialiteiten verkopen. Beuling bijvoorbeeld, of de Turnhoutse pralines. Net zoals wij nieuwe dingen ontdekken in een Turkse winkel, ontdekken zij nieuwe dingen bij ons. En dat is toch nog altijd het leuke aan multiculturaliteit.’

Niet evident

De uitbaters hebben toch even wakker gelegen over de naamkeuze. ‘Het is natuurlijk niet evident om je winkel Bij den Belg te noemen, want dat wordt al vlug verkeerd geïnterpreteerd. Wij bedoelen het vooral ludiek en zo komt het gelukkig ook over bij de klanten’, gaat François verder.

De winkel opende twee weken geleden de deuren. ‘Vroeger verkochten wij hier groeten en fruit, maar daar zijn we nu mee gestopt. Achteraan in de winkel hebben we een afdeling met prullaria en spullen uit overstock van onze winkel in Weelde. Vooraan verkopen we etenswaren. We hebben ook nog een charcuterie-afdeling en we maken verse broodjes’, vervolgt Gerda. ‘Het doet wel goed om de winkel terug te openen. Wij hebben altijd winkels gehad en het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio