Di Luca: 'Bepaalde fietsen in peloton zijn voorzien van motortje'

Di Luca: 'Bepaalde fietsen in peloton zijn voorzien van motortje'

Foto: AP

‘90 procent van de wielrenners in de Ronde van Italië gebruikt doping.’ Dat is een van de opmerkelijke uitspraken van de Italiaanse ex-renner Danilo Di Luca. Aan de vooravond van een groot interview op de Italiaanse televisie spreekt Di Luca honderduit over doping in het peloton. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport pakte alvast uit met enkele uitspraken van de 38-jarige ‘Killer van Spoltore’.

Di Luca gaf toe dat hij zelf twintig jaar lang doping gebruikte en dat 90 procent van de renners uit de Giro zich eveneens dopeert. ‘De andere 10 procent bereidt zich voor op andere koersen en is niet geïnteresseerd in de Giro. Het is onmogelijk om top tien te rijden in de Giro zonder doping te gebruiken.’

Fietsen met motortje

Volgens de Italiaan zijn er ook fietsen in het peloton die voorzien zijn van een motortje. ‘Het is een heel klein apparaatje, verstopt in de fiets, en geeft 150 watt aan vermogen.’

Di Luca werd begin december 2013 door het Italiaans Olympisch Comité levenslang geschorst. Hij testte eind april positief op EPO en had al een dopingverleden. In 2004 mocht hij niet starten in de Tour vanwege zijn betrokkenheid in de dopingzaak ‘Oil for Drugs’. Eind 2008 werd hij vier maanden geschorst wegens contacten met een dopingarts. Tijdens de Giro 2009 werd Di Luca op het gebruik van EPO-variant CERA betrapt. Dat kostte hem vijftien maanden schorsing.

Op zijn palmares staan onder meer de Ronde van Italië 2007, Amstel Gold Race 2005, Waalse Pijl 2005 en Luik-Bastenaken-Luik 2007.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.