Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet Vlaanderen worden ‘Kunsthuis’

GENT -

De fusie tussen de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen is rond. De eengemaakte culturele instelling heet vanaf volgend seizoen ‘Kunsthuis’, gevolgd door de merken ‘Opera Vlaanderen’ en ‘Ballet Vlaanderen’. Dat werd bekendgemaakt in de Gentse Opera.

In oktober 2010 besliste de Vlaamse regering om over te gaan tot een fusie tussen de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen. De samenwerking, waarbij de vzw Koninklijk Ballet Vlaanderen ingekanteld wordt in de Vlaamse Opera, komt er op het einde van de maand op vlak van management, bestuur, facilitaire diensten, orkest en koor. De twee behouden evenwel hun eigen artistieke autonomie.

‘De keuze voor de fusie is niet ingegeven door besparingen, maar door de conclusies van een internationale audit’, benadrukt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), onder meer bevoegd voor Cultuur. De totale jaarlijkse subsidie bedraagt 4,5 miljoen euro komt, waarvan 791.000 euro van Vlaanderen komt. Ook werd ervoor gezorgd dat de historische schuld van het Ballet vereffend is.

‘Kunsthuis’, dat in het Engels gevolgd wordt door ‘Opera Vlaanderen’ en ‘Royal Ballet Vlaanderen’, wordt meteen de grootste culturele instelling van Vlaanderen. De instelling wil ook meer haar thuisbasis Gent en Antwerpen verlaten en in Vlaanderen en internationaal toeren.

Gemeenschappelijke doelstelling

‘Kunst scheppen is onze gemeenschappelijke doelstelling’, verduidelijkt Aviel Cahn, artistiek directeur van Opera Vlaanderen de overkoepelende naam. ‘Ballet en opera zijn op zichzelf kunstvormen die heel wat interdisciplinaire kunsten samenbrengen en Kunsthuis staat voor alles wat die twee verbindt.’

Assis Carreiro, artistiek leider van het Ballet Vlaanderen, benadrukte dat de fusie een sterke basis verzekert, ‘niet enkel om te overleven, maar ook om te bloeien en volle potentiëel te bereiken.’

Gevolgen voor de personeelsbezetting zouden er niet zijn.

zijn er niet, er wordt wel nog gewerkt aan een eenheidsstatuut. De akte wordt eind van de maand verleden. Er moet nu nog een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid gesloten worden, waar ook de steden Gent en Antwerpen bij betrokken worden. Lena De Meerleer, hoofd van Kunsthuis riep alle partners op tot samenwerking voor de renovatie van de infrastructuur. Kunsthuis heeft naast de operahuizen in Gent en Antwerpen ook een productiecentrum en Theater ‘T Eilandje (Antwerpen ) en ateliers in Zele.

Corrigeer

MEER NIEUWS