ArcelorMittal investeert 13 miljoen euro in Gentse haven

ArcelorMittal investeert 13 miljoen euro in Gentse haven

ArcelorMittal ligt langs het kanaal Gent-Terneuzen. Foto: Googlemaps

Gent / Zelzate -

ArcelorMittal Gent investeert 13,3 miljoen euro in twee nieuwe havenkranen. Eén van de die kranen komt er specifiek om de grotere zeeschepen te kunnen lossen, wanneer die na 2021 door de nieuwe zeesluis in Terneuzen kunnen.

De twee nieuwe havenkranen zullen twee oudere vervangen en ervoor zorgen dat ArcelorMittal Gent schepen sneller kan lossen. Een van de twee bestelde kranen is een zeeschepenkraan die erop voorzien is om grote Capesize-zeeschepen te kunnen lossen. Deze schepen zullen aan de kade van ArcelorMittal Gent circa 120.000 ton grondstoffen kunnen lossen. Momenteel kan ArcelorMittal Gent schepen lossen met een laadvermogen tot 71.000 ton. De kraan werd besteld bij het Italiaanse Danieli en de indienstname is gepland in het voorjaar van 2016.

Duwbak

De tweede bestelde kraan is een duwbakkenkraan. Als gevolg van de beperkte diepgang van het kanaal, wordt nu een deel van de scheepslading overgeslagen in duwbakken die met de kraan gelost zullen worden. Deze kraan werd besteld bij de Turkse leverancier ISIK en de indienstname is voorzien in het voorjaar van 2015.

De nieuwe zeesluis in Terneuzen wordt verwacht om tegen 2020 operationeel te zijn. De sluis zal de Gentse haven, en dus ook de bedrijfskade van ArcelorMittal Gent, toegankelijk maken voor Capesize-zeeschepen. ‘Op zee gaat de aandacht steeds meer uit naar die grote types zeeschepen’, legt Arcelor Mittal-woordvoerder Jan Cornelis uit. ‘Om concurrentieel te blijven is het dus uitermate belangrijk dat de haven van Gent toegankelijk is voor dit soort schepen.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio