Nog steeds tekort aan spermadonoren in België

Nog steeds tekort aan spermadonoren in België

Foto: Frank Muller/Hollandse Hoogte

Er is een groot tekort aan spermadonoren in ons land, zo blijkt uit cijfers van drie grote fertiliteitscentra in Gent, Leuven en Brussel. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. De fertiliteitscentra hopen met nationale campagnes meer kandidaten aan te trekken.

Lesbische koppels, alleenstaande moeders en vrouwen uit het buitenland hebben de vraag naar mannelijk zaad sterk doen toenemen. Dat zei professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel vorig jaar al, en dat herhaalt hij nu.

De fertiliteitscentra kunnen die stijgende vraag nog steeds niet aan. Vorig jaar meldden zich 65 mannen aan in het UZ Leuven maar slechts een 20-tal donoren was bruikbaar. In Brussel waren er 54 kandidaten waarvan 23 donoren werden gebruikt. In Gent kwamen er ook 65 kandidaat-donoren, maar ook hier bleken er slechts 6 over geschikt zaad te beschikken.

Professor Tournaye pleit daarom voor een nationale campagne die door de overheid wordt opgezet. ‘In Spanje en Denemarken bijvoorbeeld stimuleert de overheid mannen om sperma te doneren. Daardoor is het aanbod ook groter. Als de overheid ook bij ons meer actie zou ondernemen, zou in ons land het aanbod ook stijgen.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees