'Superman, Mitsubishi en Nintendo kunnen dodelijk zijn'

Dodelijke xtc in omloop

Dodelijke xtc in omloop

Foto: BEWSD

De Belgische waarschuwingsdienst voor drugs waarschuwt voor nieuwe ecstasypillen die opduiken in het uitgaansleven. De pillen kunnen zo krachtig zijn dat ze mogelijk tot de dood leiden. De xtc werd ontdekt dankzij een Brussels project waarbij gebruikers hun drugs kunnen testen, schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

‘Het gaat om tabletten met een ongewoon hoog gehalte aan MDMA, het actieve bestanddeel van xtc’, zegt Peter Blanckaert van het BEWSD (Belgian Early Warning System on Drugs). ‘Als een gemiddeld meisje van veertien nog maar één van deze tabletten slikt, kan dat al fatale gevolgen hebben.’

De kwaliteit van xtc-pillen was lange tijd pover omdat een noodzakelijk bestanddeel erg schaars was geworden. Maar de MDMA-producenten hebben nu een alternatief gevonden en dat wordt, vermoedelijk vanuit China, massaal ingevoerd in Europa, luidt het.

De nieuwe tabletten met opvallende namen als 'Nintendo', 'Superman', 'Mitsubishi', 'Li-Ion' en 'Vlinder' werden ontdekt in het Brusselse, dankzij Modus Vivendi, een project van zogenaamde pill testing. Daarbij kunnen gebruikers anoniem en gratis hun drugs binnenbrengen om de kwaliteit ervan te laten testen. Die vorm van ‘risicobeperking’ bestaat wel in Franstalig België, maar niet in Vlaanderen.

Jammer, zeggen drugshulporganisaties in de kranten. Volgens Tino Ruyters van Free clinic, een opvangcentrum voor drugsverslaafden in Antwerpen, kunnen zo mensen bereikt worden die anders moeilijk in contact komen met sensibiliseringscampagnes.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen is echter geen voorstander om pillen op locatie te testen. Dat geeft volgens hem een verkeerd signaal over druggebruik, zo meldt de VRT.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees