'500 miljoen dieren lijden elk jaar'

De Nederlandse stichtingen 'Varkens in Nood' en 'Dier en Recht' hebben woensdag een rapport gepubliceerd waarin ze aanklagen dat jaarlijks 500 miljoen dieren lijden in hun land. Samen met het rapport verspreidden ze schokkende beelden van dierenleed. Er kwam uit verscheidene hoeken al kritiek op het rapport.

Geen betere manier om mensen te wijzen op de mishandeling van dieren dan het verspreiden van schokkende beelden, dachten ze bij 'Varkens in Nood' en 'Dier in Recht'. Dat deden ze woensdag dan ook, samen met de voorstelling van hun rapport over het vreselijke leed van dieren in Nederland.

'500 miljoen dieren lijden in Nederland elk jaar', staat in het rapport te lezen. 'Bovendien noteren we elk jaar 700 overtredingen van de wet in verband met het houden van dieren.'

Enkele voorbeelden die aangehaald worden, zijn gezonde dieren die naast zieke dieren moeten leven en drinkwater dat ernstig vervuild is. Maar de houders van de dieren komen ermee weg, want de overheid heeft te weinig mankracht om alles te controleren, aldus het rapport.

Toch wordt het rapport niet zomaar als waar aanzien. Enkele organisaties, waaronder ZLTO, klagen de - volgens hen - foute manier van tellen aan. 'Eén aspect van de wet overtreden geldt volgens het rapport als een overtreding van de wet. Zo ben je snel aan dat hoge aantal', staat op de website te lezen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S