Wie wordt de zevende WK-man?

Behoudens pech of de apocalyps, gaat de Wereldbeker naar Lars van der Haar. De enige inzet van de laatste manche zondag vanuit Belgisch oogpunt is de toewijzing van het laatste WK-ticket. Bart Wellens, Wietse Bosmans of Bart Aernouts, wie van de drie gaat naar Hoogerheide?

Bondscoach Rudy De Bie had de knoop al willen doorhakken na het BK. Het laat zich raden dat de keuze toen op Bart Wellens zou zijn gevallen. Wellens pakte brons in Waregem. Maar in de daaropvolgende dagen speelde zijn fragiele rug weer op. In die mate dat hij afzegde voor Zonnebeke en Leuven. Waarop Sven Nys en Niels Albert de bondscoach vroegen om tot na Nommay te wachten om dat laatste WK-ticket uit te delen.

Wellens veiligste optie

De vraag is of het voorbehoud van Albert en Nys alleen te maken had met de rug van Wellens. Of ook met zijn onvoorwaardelijke inzet in hun dienst. Wellens is een ploegmaat van Tom Meeusen die ook vrank en vrij zijn kans wil gaan op het WK. Het laat zich raden dat Niels Albert liever zijn ploegmaat Wietse Bosmans in de selectie heeft. En Sven Nys Bart Aernouts. Die twee zijn geen ploegmaats, maar ze delen wel een sponsor (AA Drink) en op het vorige WK deelden ze de kamer. Wellicht heeft Nys dus ook een voorkeur voor de zevende man.

Want die zevende man is de enige van de Belgische selectie die met een eenduidige helpersrol start. En dat kan het verschil maken op het WK. Stel dat Nys in de achtergrond is verzeild geraakt en hij moet op Wietse Bosmans rekenen om hem terug te brengen voorin en bij Niels Albert...

Delicate opdracht voor Rudy De Bie. Maar die zijn schering en inslag in het kleine veldritwereldje en de bondscoach heeft altijd in eer en geweten beslist. Wellens beschikt wellicht over het aantrekkelijkste pakket. Want als De Bie kiest voor Wellens, kiest hij niet voor Albert of Nys. Dat is de veiligste optie voor de bondscoach. Vooropgesteld dat die rug het houdt. De Bie houdt in elk geval een slag om de arm. ‘Het zal niet zo zijn dat wie van Wellens, Bosmans en Aernouts zondag het hoogste eindigt, automatisch het WK-ticket krijgt.’

Lees het volledige artikel in de krant van 25 januari

Corrigeer