WielrennenElite

Jurgen Van Goolen stapt uit profpeloton

Jurgen Van Goolen stapt uit profpeloton

Jurgen Van Goolen werd zes keer geselecteerd voor het WK. Foto: MG/GMAX Agency

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is nu ook een feit: Jurgen Van Goolen stapt noodgedwongen uit het profpeloton.

Hij is een dikke maand jonger dan Tom Boonen en werd indertijd een haast even grote toekomst voorspeld. Wanneer nu de eindafrekening wordt gemaakt, is het verschil huizenhoog.

De communicatieve Boonen is nog steeds op jacht naar grote prijzen, terwijl de meer gesloten Van Goolen geen broodheer meer vindt. Niet het enige verschil, want Boonen is een gepatenteerde afwerker, terwijl het Van Goolen net daaraan steeds ontbroken heeft. Vandaar die één enkele overwinning in een profcarrière van twaalf jaar.

Het had misschien anders kunnen lopen indien Van Goolen op dat fameuze BK van 2003 niet tweede geworden was, achter de veel minder getalenteerde Geert Omloop, maar wel eerste. Die titel had het lanceerplatform kunnen zijn voor de rest van zijn carrière en ze mogelijk in een totaal ander daglicht gesteld.

Eén jaar vroeger had hij op datzelfde BK in zijn eerste profjaar overigens ook al de pannen van het dak gereden. Insiders keken daar niet eens van op, want hoeveel Belgische beloften kunnen zeggen dat ze de Ronde van Willem Tell op hun naam hebben geschreven?

Jurgen Van Goolen kwam vier jaar uit voor het team van Patrick Lefevere en reed verder voor Discovery Channel, Saxo en Lotto, alvorens bij Veranda's Willems te belanden. De appreciatie voor het werk van Van Goolen blijkt uit zijn zes WK-selecties. Hij nam ook deel aan tien grote rondes en droeg in Spanje zelfs twee weken de bergtrui.

Dit jaar nog kleurde hij in wedstrijden als de Druivenprijs en de GP Scherens mee de finale.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio