Zweden kunnen online elkaars strafblad inkijken

In Zweden is het binnenkort mogelijk om via de website Lexbase op te zoeken of iemand de laatste vijf jaar een veroordeling heeft opgelopen. Experts vrezen voor de gevolgen van het systeem.

kidr

In het systeem van Lexbase, dat maandag gelanceerd werd, kunnen bezoekers tegen betaling ook meer informatie krijgen over de aard van de veroordelingen.

Verder kan op de website ook een kaart geraadpleegd worden die toont de website ook een kaart die aangeeft waar in het land veroordeelden leven. Lexbase wil ook starten met een app die mensen waarschuwt wanneer ze in een buurt komen waar veel mensen met een strafblad wonen.

'Nuttig voor vrouwen die online daten'

De woordvoerder van de website, Pontus Ljunggren, verklaarde in de krant Expressen dat Lexbase onder andere nuttig kan zijn voor vrouwen die een man via een datingsite hebben leren kennen en 'onzeker' zijn. Zo kunnen zij nog voor het eerste afspraakje checken of de man in kwestie wel zuiver op de graat is.

Zweedse rechtsexperts vrezen dat het zo makkelijk toegankelijk maken van informatie over veroordelingen uiteindelijk zal leiden tot tot ‘lynchjustitie’. Het bemoeilijkt bovendien de reïntegratie van gedetineerden in de samenleving.