Waarom emotioneel shoppen wel zin heeft

Waarom emotioneel shoppen wel zin heeft

Foto: ss

Na een rotdag de winkelstraat induiken om je weer beter te voelen? Het is niet goed voor je bankrekening, maar volgens Amerikaanse onderzoekers word je er wel minder verdrietig van.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Michigan is shoppen een zeer efficiënte manier om mensen het gevoel te geven dat ze opnieuw controle over hun leven krijgen. In hun studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Consumer Psychology, beweren de onderzoekers dat zogenaamde 'retail therapy' vaak te negatief wordt bekeken. 'Shoppen als therapie wordt vaak beschouwd als een spilzuchtig neveneffect van onze consumptiecultuur, maar het kan een efficiënte remedie zijn tegen verdriet'.

Kiezen voor controle

Uit eerder onderzoek bleek al dat shoppers blije gevoelens kregen wanneer ze aan hun laatste aankoop dachten en dat ze zich minder verdrietig voelden na dan voor het shoppen. Maar volgens de onderzoekers was het tot nu toe nog niet duidelijk waar die blije gevoelens vandaan kwamen: van het kopen zelf of van de verstrooiing die het winkelen gaf.

Voor het experiment werden twee groepen van mannen en vrouwen bestudeerd. Allebei de groepen kregen dezelfde twaalf producten te zien, maar de eerste groep moest daaruit vier dingen kiezen. 79 procent van 'kiezers' voelde zich alsof ze controle hadden over hun situatie. De proefpersonen uit deze groep bleken na het experiment drie keer gelukkiger.

'Uit ons werk blijkt dat wie keuzes maakt tijdens het winkelen, een gevoel van controle krijgt over zijn omgeving waardoor zijn verdrietige gevoelens afnemen', schrijven de wetenschappers in hun studie.

 

 

Corrigeer