Universiteit Antwerpen bij beste jonge universiteiten

ANTWERPEN -

De Universiteit Antwerpen heeft de tiende plaats behaald van de ‘QS Top 50 under 50’-ranking. Dat meldt de samensteller van de ranking. Rector Alain Verschoren meent dat het resultaat de internationale rol van zijn universiteit aantoont, maar benadrukt tegelijk het relatieve belang van rankings.

Quacquarelli Symonds (QS), vooral bekend door haar QS World University Rankings, stelt jaarlijks een rangorde op van universiteiten jonger dan 50 jaar. Daarmee willen de opstellers kansen geven aan ‘opkomende krachtinstellingen op wereldniveau’ die tegenover oudere universiteiten met ‘reputationele vordelen’ staan.

De Universiteit Antwerpen ontstond tien jaar geleden uit de universiteiten UFSIA, RUA en RUCA, al gebruikt QS 1971 als ontstaansjaar. Daardoor valt UAntwerpen officieel binnen de ranking, waarbij ze de tiende plaats behaalt. In 2013 stond ze nog dertiende, in 2012 vijftiende.

‘Leuk’, reageert rector Alain Verschoren. ‘Het belang van dergelijke rankings mag niet worden overschat, maar onze mooie tiende plaats bewijst wel dat we internationaal meespelen. We noemen onszelf graag een jonge, dynamische onderzoeksuniversiteit met een internationale uitstraling. Die stelling klinkt des te krachtiger en geloofwaardiger als je goed scoort in een ranking.’

‘We kunnen nog stijgen’

De rector kijkt intussen ook naar twee andere top 10-spelers, die vanwege hun leeftijd op korte termijn zullen verdwijnen. ‘We kunnen dus nog wat stijgen’, zegt Verschoren. Hij benadrukt wel in de eerste plaats te willen groeien door nog uitdrukkelijker de stempel te drukken op eigen toponderzoeksgebieden met ‘nog meer internationale samenwerking tegenover vandaag’.

Bovenaan de ranking staat de universiteit HKUST (Hong Kong), gevolgd door NTU (Singapore) en KAIST (Zuid-Korea). Maastricht University (Nederland) en Universitat Autonoma de Barcelona (Spanje) zijn de enige Europese universiteiten die UAntwerpen nog voorafgaan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio