Dolfinarium krijgt buitenbassin

Boudewijn Seapark verbetert levensomstandigheden van dolfijnen

Boudewijn Seapark verbetert levensomstandigheden van dolfijnen

Foto: An Nelissen

Na maatschappelijke druk en kritiek van dierenrechtenorganisatie GAIA zal het Boudewijn Seapark Brugge enkele aanpassingen doen aan de levensomstandigheden van de dolfijnen. Het huidige bassin krijgt een meer natuurlijkere look en op termijn komt er ook een buitenbassin. ‘Al is uit wetenschappelijk onderzoek niet gebleken dat het welzijn van onze dolfijnen ondermaats is’, vertelt een woordvoerder aan onze redactie.

Na een onderzoek van een werkgroep, waar onder meer internationale dolfijnexperts en dierenorganisaties GAIA en de Blauwe Wereldketen in zetelden, kwam de Raad voor Dierenwelzijn tot een bindend advies voor het Boudewijn Seapark. Zo moet de zwemoppervlakte van de dieren worden vergroot en moet er een buitenbassin komen.

‘We krijgen een wettelijke termijn van twaalf jaar om het buitenbassin aan te leggen’, legt Sander Van Der Heul uit. ‘In die tijd zullen we ons laten omringen door een groep van internationale experts, die ons moeten helpen verschillende mogelijke ontwerpen te maken. Zij zullen kijken wat de trend is bij andere dolfinaria in het buitenland en alle mogelijkheden bekijken.’ Uiteindelijk moet het buitenbassin dus ten laatste over twaalf jaar in Brugge gevestigd zijn.

Rotspartijen en wieren

Maar ook op korte termijn zal het Seapark veranderingen doorvoeren. ‘We hebben ons ertoe verbonden om binnen de twee jaar na de ondertekening van de wet een meer natuurlijke leefomgeving te creëren voor de dolfijnen. Concreet worden er rotspartijen, kunsmatige wieren en wandbekleding aangebracht in het bestaande bassin.’ Verder zal het dolfinarium in bezoekers in de toekomst nadrukkelijker informeren over het natuurlijk gedrag van dolfijnen in het wild.

Het Boudewijn Seapark benadrukt wel dat het advies van de Raad voor Dierenwelzijn er niet komt omdat de dolfijnen slecht behandeld zouden worden in Brugge. ‘Er is wetenschappelijk gezien geen bewijs dat het welzijn van onze dieren ondermaats is. Het advies komt er vooral omdat er maatschappelijke druk was om de bassins aan te passen naar een natuurlijke leefomgeving’, zegt Van Der Heul.

‘Stap vooruit maar geen eindpunt’

Dierenorganisaties GAIA en de Blauwe Wereldketen zijn tevreden over het advies. Ze noemen het ‘een moeizaam bekomen maar eerbaar compromis over de levenskwaliteit van de zes dolfijnen’. 'Het advies is een stap vooruit maar geen eindpunt, vinden de dierenorganisaties. Het is nu aan minister Laurette Onkelinx, bevoegd voor Dierenwelzijn, om het advies in wet om te zetten, de begeleidingscommissie op te richten, en toe te zien op de strikte uitvoering van het advies', zegt Vandenbosch.

Ze zullen er verder op toekijken dat het advies wordt omgezet in wet en praktijk en ervoor pleiten dat het aantal dolfinaria in België beperkt blijft tot één. ‘Want we blijven van mening dat dolfijnen niet in gevangenschap horen en zich het meest kunnen ontplooien in vrije zeeën en oceanen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees