Jean-Jacques Quisquater nochtans expert in computerbeveiliging

Amerikanen hacken nu ook Belgische prof

Amerikanen hacken nu ook Belgische prof

‘Ik had het kunnen en moeten weten, maar ben niet aandachtig genoeg geweest’, zegt professor Quisquater. Foto: sudpresse

Er is een nieuw Belgisch luik in het NSA-spionageschandaal. De Belgische professor Jean-Jacques Quisquater, nochtans een internationaal expert in het beveiligen van data, is gehackt. Net zoals bij de hacking van Belgacom wijzen alle sporen in de richting van de Amerikaanse geheime dienst NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ, schrijft De Standaard.

‘Het was een bijzonder onaangename verrassing toen de politie me kwam zeggen wat er gebeurd was’, zegt de professor (67). ‘Het moet geweest zijn toen iemand die ik niet kende me een LinkedIn-verzoek stuurde. Vanaf dat moment deed mijn computer raar. Ik had het kunnen en moeten weten, maar ik ben toch niet aandachtig genoeg geweest.’

De professor aan de universiteit van Louvain-La-Neuve is een wereldautoriteit op het vlak van cryptografie. Cryptografen zorgen er onder andere voor dat gegevens veilig en onzichtbaar voor derden uitgewisseld kunnen worden langs bijvoorbeeld het internet.

Nu is Quisquater het slachtoffer geworden van hacking waarbij – net zoals bij Belgacom – alles ­erop wijst dat er sprake is van state sponsored spionage. Het federaal parket bevestigt dat het een dossier heeft geopend. Quisquater zelf diende ook een klacht in. Voor zover bekend is het de eerste keer dat de naam van een privépersoon opduikt als slachtoffer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees