Poppentheater en videokunstenaar krijgen samen 13.000 euro steun

Gedurfde keuze voor culturele ambassadeurs

Gedurfde keuze voor culturele ambassadeurs

Twee culturele ambassadeurs werden gekozen uit negen kandidaten die met hun kunst de grenzen van de stad overstijgen. Foto: sbr

Roeselare -

Het stadsbestuur heeft het DRAAD-poppentheater en videokunstenaar Alexander Stragier aangesteld als culturele ambassadeurs van Roeselare. Naast de titel krijgen ze ook financiële steun.

Verenigingen of personen die door hun culturele prestaties ook buiten de stad erkenning genieten, komen voortaan in aanmerking voor de titel van cultureel ambassadeur. De eerste ambassadeurs zijn het DRAAD-poppentheater en Alexander Stragier.

Het DRAAD-poppentheater is al 35 jaar actief en heeft plannen om zich sterker te verankeren in Roeselare met de oprichting van een onderzoekscentrum en een artistiek labo voor poppen- en figurentheater. ‘We spelen al sinds 1982 met dat idee, maar het is er nog nooit van gekomen’, zegt voorzitter Luc Vandeputte. ‘Het poppenhuis moet meer worden dan een museum voor onze collectie draadpoppen. Er moet ook plaats zijn voor onderzoek en opleiding. Onze grootste uitdaging wordt nu een geschikte locatie vinden.’

Het DRAAD-poppentheater hoopt het labo binnen de drie jaar te realiseren en krijgt daarvoor 5.000 euro extra steun van de stad.

Videokunst

De tweede titel van cultureel ambassadeur en 8.000 euro gaan naar de 18-jarige videokunstenaar Alexander Stragier. Stragier won vorig jaar de Young Innovation Award van de hogescholen in West-Vlaanderen en bulkt van de ambitie om het ook op grote podia en festivals te maken.

‘Ik ben bijzonder trots op deze titel en hopelijk is dit een stimulans voor ander jong talent. Ik heb nog niet veel bewezen, maar hopelijk kan ik de komende jaren doorbreken’, zei Stragier, die de stad eert voor de gedurfde keuze om naast gevestigde waarden ook jonge kunstenaars te steunen.

‘Het was een moeilijke keuze, want alle kandidaturen waren heel waardevol. Denk maar aan Andy Vermeersch, wereldkampioen siersmeden. Maar we beperkten ons voor de eerste keer. Een veelheid aan ambassadeurs zou een devaluatie van de titel betekenen’, motiveerde Mark Boudrez namens de cultuurraad de keuze.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio