Minister Iran: ‘Holocaust is vreselijke tragedie die zich nooit meer mag herhalen’

Minister Iran: ‘Holocaust is vreselijke tragedie die zich nooit meer mag herhalen’

Foto: AP

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft op de Duitse televisie gezegd dat het vermoorden van Joden onder het nazi-regime een ‘vreselijke, droevige tragedie was die zich nooit meer mag herhalen’.

‘We hebben niets tegen de Joden en hebben het grootste respect voor hen in Iran en daarbuiten’, zei Zarif op de Duitse televisiezender Phoenix, nadat hij de veiligheidsconferentie van München bijwoonde. ‘We voelen ons door niemand bedreigd.’

In tegenstelling tot zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, die het bestaan van de Holocaust ontkende, veroordeelde de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani ‘de moordpartij van de Joden door de nazi’s’.

Uit de extracten van de uitzending die door de zender Phoenix naar buiten werden gebracht, blijkt ook dat Mohammad Javad Zarif zondag zei dat de ‘rechten van het Palestijnse volk al zestig jaar geschonden worden’ door Israël, dat de ‘tactiek van het rookgordijn’ hanteert.

Wat betreft de moeilijke onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma zei de Iraanse minister dat Teheran ‘de vicieuze cirkel wil doorbreken en alle middelen wil gebruiken om het vertrouwen te herstellen’. ‘Maar we aanvaarden van niemand bevelen.’

Teheran beloofde op 20 januari bepaalde gevoelige nucleaire activiteiten te bevriezen, in overeenstemming met het interimakkoord dat op 24 december gesloten werd met de groep van 5+1 (China, Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Duitsland). Op 18 februari ontmoeten de onderhandelaars elkaar opnieuw in Wenen.

Corrigeer

NIEUWS