Bunker aan Albert I-monument nog in zeer goede staat

© thv

© thv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De bunker uit WO II aan het Albert I-monument is bijna volledig blootgelegd en zal blijven deel uitmaken van de historische site. De constructie blijkt overigens bijzonder goed de tand des tijds doorstaan te hebben.

thv

De bunker uit de Tweede Wereldoorlog op het domein rond het Albert I-monument in Nieuwpoort is bijna volledig blootgelegd. Het overblijfsel van de Duitse bezetting zal geïntegreerd worden in het domein van het bezoekerscomplex De Ganzepoot.

‘We wisten dat er zich een bunker uit de Tweede Wereldoorlog naast het Albert I-monument bevond, maar niet dat die zo goed bewaard was gebleven’, zegt schepen Geert Vanden Broucke (CD&V), die bevoegd is voor de herdenking van de Groote Oorlog, maar ook van de Tweede Wereldoorlog.

De ‘ontdekte’ bunker ligt tussen het Albert I-monument en de Sluizen en zal niet verhinderen dat de werken voor het bezoekerscomplex in oktober af moeten zijn. ‘Dat de bunker zo goed bewaard is gebleven onder de grond, is eigenlijk een mooi extraatje voor De Ganzepoot’, meent de schepen. ‘Het is dan ook zeker dat het oorlogsrelict op het domein zal blijven staan. We zijn van plan om misschien wat groepen toegang te geven tot de schuilplaats met wanden van een meter dik. Voor schoolkinderen zou dit een bijzondere ervaring kunnen zijn. De bunker openstellen voor het volledige publiek zal wel wat moeilijker zijn, maar we houden alle opties open.’

De bunker bleef zo goed bewaard in het zand dat er heel wat opschriften en teksten nog zeer goed leesbaar zijn en dat er slechts een weinig water is binnengesijpeld in het complex van zes meter lang en vier meter breed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt