Plande nazi-Duitsland aanvallen met malariamuggen?

© EPA

Planden de nazi’s tijdens Tweede Wereldoorlog aanvallen met malariamuggen? In een rapport van de Duitse bioloog Klaus Reinhardt wordt dat alvast gesuggereerd.

lbo

Van de Duitsers werd al langer vermoed dat ze plannen hadden om met biologische oorlogsvoering slachtoffers te maken, maar echte bewijzen waren er nog niet. In het rapport van Reinhardt duiken nu een aantal nieuwe bewijzen op die erop kunnen wijzen dat de Duitsers wel degelijk een biologische oorlog planden.

Zo richtte SS-hoofd Heinrich Himmler in het concentratiekamp Dachau een laboratorium op waar insecten bestudeerd konden worden. Eduard May, hoofd van dat labo, noemt de malariamug het meest effectief voor executies, zo blijkt uit het rapport van Reinhardt.

Al is hiermee nog niet zwart op wit bewezen dat nazi-Duitsland plannen had om een biologische oorlog te voeren. Het grootste deel van het onderzoek in het labo zou bedoeld geweest zijn om ziekten te bestrijden, maar volgens Reinhardt was ook een deel bedoeld voor biologische oorlogsvoering. ‘Maar uitzoeken of de research in het labo echt met destructieve bedoelingen gebeurde, moet een uitdaging voor de toekomst worden’, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer