Vorig jaar 1.400 pechgevallen, goed voor 900.000 euro kosten

Steenmarters knagen uw motor naar de vaantjes

Steenmarters knagen uw motor naar de vaantjes

Steenmarters kruipen graag in motors: het is er lekker warm. Foto: ig

De steenmarter is terug van weggeweest en dat zullen we geweten hebben: de dieren kruipen in de motor van auto’s en bijten kabels en leidingen stuk. Touring kreeg er vorig jaar 1.440 oproepen over, meer dan dubbel zo veel als in 2009. Ook vorige maand waren ze al heel actief.

Alleen al vorige maand kreeg Touring 126 oproepen, veel meer dan normaal in januari. Een gevolg van de warme winter, denkt de mobiliteitsorganisatie, want de kabels en leidingen van auto’s moeten er vooral aan geloven als mannetjes vechten om hun territo­rium. En dat gebeurt normaal voornamelijk in april en in mei.

Biotoop heroverd

De steenmarter is in onze contreien aan een sterke opmars bezig: in 2013 moest Touring maar liefst 1.440 keer uitrukken voor pannes die door de roofdieren waren veroorzaakt. Meer dan dubbel zo veel als in 2009, toen 690 oproepen binnenkwamen. In 2012 gebeurde het 1.231 keer.

‘Enkele jaren geleden kwamen de oproepen vooral uit de Ardennen, maar nu zit de steenmarter in het hele land’, zegt Danny Smagghe van Touring. ‘De pechgevallen van 2013 hebben de automobilisten 900.000 euro gekost. Want de kosten van de reparatie lopen snel op: meestal merk je meteen bij het starten dat ze geknaagd hebben, omdat de kabels van de batterij of de leidingen van de brandstoftoevoer doorgebeten zijn. Gevaarlijker wordt het als de rem­vloeistof wegloopt: dan kunnen de remmen haperen. Je voelt en hoort dat snel, want meestal knagen de steenmarters ook aan de isolatie die het geluid van de motor dempt.’

Steenmarters waren door jarenlange vervolging bijna verdwenen uit ons land, maar heroveren nu stilaan hun normale biotoop. ‘We gaan dus net zoals met de vos weer met de steenmarter moeten leren samenleven’, zegt Diemer Vercayie, zoogdierenspecialist van vzw Natuurpunt. ‘Er zijn verschillende manieren om schade te voorkomen. (zie kader, nvdr.) Dat ze zo graag in het motorblok kruipen, heeft te maken met de warmte. De legende zegt dat ze aangetrokken worden door visolie en andere aantrekkelijke stoffen in de kabels en leidingen, maar navraag in Duitsland leert dat autofabrikanten dat niet gebruiken. Wel is het zo dat steenmarters hun territorium afbakenen met geuren en uitwerpselen. Als een auto zich verplaatst, komen die geuren in het territo­rium van een andere steenmarter terecht en koelt die zijn woede op de motor.’

De problemen komen overigens niet alleen op het platteland voor. ‘Ze leven van ratten, muizen, fruit en afval, dus ook de stad is voor steenmarters aantrekkelijk’, zegt Vercayie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees