Wellicht verdubbeling aantal besneden vrouwen in België

Het aantal vrouwen dat ‘heel waarschijnlijk reeds besneden’ is, is in ons land gestegen van 6.260 in 2007 tot 13.112 in 2012. Dat blijkt uit een studie door het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen.

‘De verdubbeling is te verklaren door het stijgende aantal vrouwen die naar België komen uit landen waar vrouwelijke genitale verminkingen (VGV) worden toegepast’, aldus onderzoekster Fabienne Richard. De studie kwam er op vraag van de FOD Volksgezondheid. Het aantal meisjes dat risico loopt op een besnijdenis is ook verdubbeld tot 4.084.

Waarom ‘waarschijnlijk’? Omdat de studie gebeurde op basis van schattingen over het aantal vrouwen in België afkomstig uit landen waar vrouwelijke besnijdenis voorkomt en het aantal kinderen. Dat werd gecombineerd met het percentage vrouwen dat in de landen van afkomst besneden wordt.

‘De studie toont aan dat de nood aan preventie en medische en sociale behandeling groot is’, aldus Richard. ‘Er werden wel al grote inspanningen gedaan voor het opleiden van professionelen en er bestaan gespecialiseerde verenigingen voor preventie van VGV.’

Referentiecentra

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) kondigde woensdag aan dat in het UZ Gent en UMC Sint-Pieter referentiecentra voor verminkte vrouwen zullen komen. De overheid trekt er jaarlijks 500.000 euro voor uit. Elk jaar zullen daar 200 vrouwen verzorgd kunnen worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees