Officieel: stukken van 1 en 2 cent verdwijnen

Officieel: stukken van 1 en 2 cent verdwijnen

Foto: pdk

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel om aankoopbedragen af te ronden tot op 5 cent. De muntstukken van 1 en 2 eurocent zullen daardoor geleidelijk aan uit de portemonnee verdwijnen.

Dat meldt minister van Middenstand Sabine Laruelle na afloop van de ministerraad. Wanneer de maatregel ingaat is nog niet bekend. Daarvoor is het wachten op een koninklijk besluit. De muntstukken zelf verdwijnen niet, maar doordat afronden toegestaan is, zullen ze vanzelf uit het dagelijks gebruik verdwijnen.

Het voorstel was ingediend door minister van Financiën Koen Geens en houdt de volgende regeling in:

• de afronding gebeurt niet op afzonderlijke producten, maar op het totaalbedrag dat aan de kassa wordt betaald

• bedragen die eindigen op 1, 2, 6 of 7 cent mogen naar beneden worden afgerond tot een veelvoud van 5 cent.

• bedragen die eindigen op 3, 4, 8 of 9 cent mogen omhoog worden afgerond tot een veelvoud van 5 cent.

• per bezoek aan de winkel is er een voor- of nadeel van maximaal 2 eurocent.

• handelaars zijn niet verplicht om tot afronding over te gaan.

De verschillende zelfstandigenorganisaties hadden zich achter de maatregel geschaard, omdat die de betalingen eenvoudiger zou maken, zonder een werkelijke prijsstijging.

Laruelle sluit zich daarbij aan en meldt dat de afschaffing ‘het leven van handelaars en consumenten zal vereenvoudigen’. ‘De handelaar zal er niet meer mee moeten werken of ze in voorraad hebben. Deze kleine muntstukjes zullen de portefeuille van de consument niet meer doen uitpuilen.’

Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ reageren tevreden. NSZ merkt wel op dat er aan de kassa’s nog aanpassingen nodig zullen zijn om de afrondingen te kunnen verwerken. Ook de wetgeving over het aanduiden van de prijzen in de winkels zal van een uitzondering voorzien moeten worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees