800.000 jaar oude voetafdrukken ontdekt én meteen weggespoeld

800.000 jaar oude voetafdrukken ontdekt én meteen weggespoeld

Foto: AP

Wetenschappers hebben op de kust van Happisburgh (Norfolk), in het oosten van Engeland, 800.000 jaar oude voetafdrukken van mensen gevonden. Het gaat om de oudste exemplaren buiten Afrika. Maar gelukkig hebben ze hun vondst op video vastgelegd, want niet veel later werden de bewijzen weggespoeld door het zeewater.

Dr. Nick Ashton omschrijft de afdrukken ‘als een van de belangrijkste ontdekkingen ooit in Groot-Brittannië, misschien wel dé belangrijkste ooit’. ‘We zulen onze inzichten over de menselijke bezetting van Groot-Brittannië én heel Europa erdoor enorm moeten bijstellen’, zegt hij.

Wie de voetafdrukken nog wil gaan bezichtigen, is er al aan voor de moeite. De ontdekking werd nu pas aangekondigd in het wetenschappelijke vakblad Plos One, maar werd al gedaan in mei van vorig jaar. In de tussentijd heeft zeewater er al voor gezorgd dat de afdrukken ‘weggespoeld’ zijn.

De wetenschappers hebben de afdrukken gelukkig wel vastgelegd op video. De beelden ervan zijn in februari nog te zien op een tentoonstelling in het Londense Natural History Museum.

Corrigeer

MEER NIEUWS