Historisch zachte, natte en winderige winter door lage luchtdruk

Historisch zachte, natte en winderige winter door lage luchtdruk

Weerman David Dehenauw.

Ook de komende tien tot veertien dagen blijven de temperaturen hoger dan normaal in deze tijd van het jaar, zegt weerman David Dehenauw van het KMI. Daarnaast zal de actieve straalstroom opnieuw erg wisselvallig weer aanvoeren met vaak regen en wind. Dehenauw verwacht dat deze winter in de top 10 van zachtste winters ooit zal eindigen. Zijn collega’s van het KNMI in De Bilt voorspellen zelfs dat de winter 2013-2014 bij de zachtste in 300 jaar zal eindigen. Opmerkelijk in het huidige weerbeeld is de lange periode van aanhoudend lage luchtdruk.

Het uitermate wisselvallige en zeer zachte en natte weer, dat nu al de hele winter aanhoudt, wordt veroorzaakt door een gemiddeld lage luchtdruk bij Schotland. Zo’n laag dagelijks gemiddelde van de luchtdruk komt minder dan eens in de 100 jaar voor. Dat meldt het Nederlandse nieuwsagentschap ANP op basis van statistieken van het KNMI.

De lage luchtdruk zorgt ervoor dat er voortdurend via de straalstroom diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden trekken. Die veroorzaken dan weer veel regen en wind in het westen en zuiden van Europa. Vooral Ierland en Engeland kampen al wekenlang met wateroverlast.

Ook Nederland heeft te maken met de zachte zuidwester. Op sommige plaatsen in Zeeland heeft het de hele winter nog op geen enkele dag gevroren, signaleert ANP. ‘Door het aanhoudend zachte weer ligt de winter op koers om bij de zachtste in drie eeuwen te eindigen’, zo verwachten ze in De Bilt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...