Natuurpunt vreest voor toekomst Wijtschot

Natuurpunt vreest voor toekomst Wijtschot

Fonne Bruggemans van Natuurpunt en de wandelaars. Foto: jaa

Schoten -

Tijdens de winterwandeling van Natuurpunt op het Wijtschot waarschuwde conservator Fonne Bruggemans voor de toekomst. De realisatie van een kmo-zone en windmolens zou het gebied zwaar onder druk zetten.

Enkele tientallen natuurliefhebbers kwamen opdagen voor de winterwandeling van Natuurpunt op het Wijtschot, nabij de oude stortplaats. Conservator Fonne Bruggemans lichtte de voorbije en komende beheerswerkzaamheden toe. Natuurpunt Schoten staat al tien jaar in voor dit beheer, wat in het najaar nog gevierd zal worden.

Het gebied maakt deel uit van een omvangrijke regio met waterrijke gebieden, zoals het Albertkanaal, de valleien van het Klein en Groot Schijn en Schotenvaart en is heel belangrijk voor nachtvlinders. Er zijn al liefst achthonderd soorten in het Wijtschot waargenomen.

‘De volgende jaren zal dit gebied onder grote druk komen te staan door de realisatie van de kmo-zone op het oude stort door de gemeente. De oude stortplaats vormt nu nog een prima buffer voor het eigenlijke reservaat’, zegt Fonne Bruggemans. ‘Ook de eventuele realisatie van windmolens naast het Albertkanaal zal een negatieve invloed hebben op de landschappelijke waarde en ook op de oppervlakte van het Wijtschot.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio