Personeel zoo Kopenhagen krijgt doodsbedreigingen na ‘moord’ op giraffe

Personeel zoo Kopenhagen krijgt doodsbedreigingen na ‘moord’ op giraffe

Giraf Marius werd doodgeschoten, wetenschappelijk onderzocht en vervolgens gevoerd aan de leeuwen Foto: EPA

De dood van het giraffenjong Marius in de zoo van Kopenhagen zorgt wereldwijd voor verontwaardiging. De giraf werd zondag verdoofd en doodgeschoten omdat er in de zoo niet voldoende plaats meer was. De directeur en verschillende personeelsleden van de dierentuin hebben intussen doodsbedreigingen ontvangen omdat ze ‘een onschuldige dier’ hebben vermoord. 'Zoiets zou bij ons ondenkbaar zijn', klinkt het bij dierenpark Planckendael en de Zoo van Antwerpen.

De zoo van Kopenhagen zegt dat er geen andere uitweg was voor Marius: de giraf kon niet blijven omdat er anders inteelt dreigde in het kweekprogramma. Het dier kon om die reden ook niet ondergebracht worden in een ander Europees dierenpark. Een castratie werd niet overwogen omdat die te gruwelijk is en 'ongewenste bijwerkingen' zou hebben. De giraf terug in de natuur introduceren, was ook geen optie. Zo'n proces heeft weinig kans op succes en is niet gewenst door de Afrikaanse landen.

En dus werd Marius zondag gewoon verdoofd en doodgeschoten. Zoobezoekers - kinderen en volwassen - mochten zondag de obductie, de lijkopening van het dier, volgen. Een deel van de giraf werd vervolgens als voedsel aan de leeuwen in de zoo gegeven.

Op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter regent het maandag kritiek. ‘Schaam je, Zoo van Kopenhagen’, luidde een van de boodschappen. ‘Jullie hebben een onschuldige giraf gedood!’

Een internetpetitie voor de redding van het dier werd al meer dan 27.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers van de petitie eisen het ontslag van zoodirecteur Bengt Holst. Die verdedigde de opmerkelijke beslissing: 'het was een standaardprocedure, die garandeert dat er ook in de toekomst een gezond bestand aan dieren blijft bestaan’.

'Ondenkbaar in ons land'

'De Deense cultuur is anders dan de onze, daar heersen andere normen en waarden. Een dergelijke euthanasie en het daarna voederen aan de leeuwen zou bij ons ondenkbaar zijn', klinkt het bij dierenpark Planckendael. 'Giraffen horen bij ons tot de topfavorieten. Wij doen er dan ook alles aan om een situatie zoals die van Marius te vermijden, de bloedlijnen zuiver te houden en het natuurlijke gedrag van de dieren te stimuleren.'

Momenteel verblijven ongeveer 900 giraffen in 150 Europese dierentuinen. Om de populatie gezond te houden op lange termijn kan er echter niet gekweekt worden met elk dier. Volgens Planckendael zijn er genoeg mogelijkheden voor geboortebeperking: de anticonceptiepil, dieren tijdelijk scheiden of eventueel castratie.

In de Zoo van Antwerpen wordt bewust niet gekweekt met de vijf vrouwtjesgiraffen. Planckendael gaat wel volop voor de kweek. Er werd een nieuw verblijf gebouwd voor de Kordofangiraffen met alle nodige voorzieningen voor baby's. Met succes blijkbaar, want in het dierenpark wordt volop geduimd voor giraf Barbie, die elk moment kan bevallen van een kleintje.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees