Wetenschapper laat kip wandelen zoals Tyrannosaurus Rex

Een groep onderzoekers heeft enkele kuikens een staart-prothese gegeven, om te begrijpen hoe dinosaurussen wandelden. Vogels dragen evolutionair immers nog veel kenmerken van dinosaurussen in zich.

Het looppatroon van twaalf kippen werd twaalf weken lang bestudeerd. Vier kippen kregen een kunstmatige staart, vier kippen kregen gewichtjes op hun rug, en vier kippen werden ongemoeid gelaten.

De conclusie: ‘Kippen die opgroeiden met een staart, en waarvan het lichaamszwaartepunt bijgevolg naar achteren was opgeschoven, kregen een meer verticaal georiënteerd dijbeen, en het maakte ook een grotere verplaatsing tijdens de voortbeweging.’

Zo zouden de dinosaurussen dus ook bewogen hebben. Het verschil tussen een gewone kip en een ‘dino-kip’, zie je in onderstaand filmpje.

De studie ‘Walking Like Dinosaurs: Chickens with Artificial Tails Provide Clues about Non-Avian Theropod Locomotion’ (Wandelen als dinosaurussen: Kippen met kunstmatige staarten geven aanwijzingen over de voortbeweging van niet-aviaire Theropoda, red.) verscheen op de wetenschappelijke site Plos one .

Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees