Nog geen pleitdatum bepaald voor geschil omtrent videorecorderdienst Bhaalu

Nog geen pleitdatum bepaald voor geschil omtrent videorecorderdienst Bhaalu

Foto: BELGA

Er zijn nog geen termijnen vastgelegd voor de rechtszaak tussen Right Brain Interface en de drie mediahuizen in het geschil omtrent Bhaalu, een online videorecorderdienst waarin onder meer de tv-zenders van Medialaan, SBS en VRT zijn opgenomen. De betrokken partijen raakten het dinsdag niet eens, waardoor de Antwerpse rechtbank van koophandel donderdag of volgende week dinsdag zelf een beslissing zal nemen.

Dinsdag boog de Antwerpse rechtbank van koophandel zich voor de eerste keer over de auteursrechtenzaak, die via een zogenaamde procedure ‘zoals in kort geding’ verloopt. Dat is een versnelde procedure, die - na verschillende pleidooien - toch leidt tot een uitspraak ten gronde.

De raadsman van Right Brain Interface, het jonge bedrijf dat de betalende dienst Bhaalu aanbiedt, vroeg om een snelle behandeling van de zaak, gezien de commerciële onzekerheid die door de rechtszaak gecreëerd wordt.

‘Eén gezamenlijk conclusie’

De advocaat aanwezig voor de mediagroepen Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Eén, Canvas) pleitte voor een langere periode, vooral om voldoende tijd voor intern overleg te hebben. De zenders willen met één gezamenlijke, in plaats van afzonderlijke conclusies werken.

De mediagroepen willen het in november gelanceerde videoplatform Bhaalu verbieden omdat het hun auteursrechten zou schenden doordat alle programma’s op een server opgeslagen worden, zodat abonnees nog tot lang na de uitzenddatum opnames kunnen bekijken. Right Brain meent dat consumenten recht hebben op een thuiskopie.

De rechtbank zal nu donderdag of volgende week dinsdag haar beslissing meedelen. Een slotpleidooi vindt wellicht ten vroegste in mei plaats.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees