Karl van den Broeck nieuwe hoofdredacteur Apache.be

Karl van den Broeck nieuwe hoofdredacteur Apache.be

Karl van den Broeck is de nieuwe hoofdredacteur van Apache.be. Foto: BELGA

Karl van den Broeck is de nieuwe hoofdredacteur van de onafhankelijke nieuwssite Apache.be. Hij volgt Georges Timmerman op, die aanblijft als onderzoeksjournalist. De website start woensdag overigens via haar coöperatieve vennootschap een crowdfundingoperatie waarmee bij het grote publiek 200.000 euro opgehaald moet worden. Met dat geld wil Apache.be meer inzetten op onderzoeksjournalistiek, luidt het in een persbericht.

‘De crowdfunding en de aanstelling van een nieuwe hoofdredacteur vormen de eerste fase van een ambitieus bedrijfsplan’, klinkt het in het persbericht. Het tweede luik omvat een kapitaalverhoging met 1,5 miljoen euro zodat Apache.be de redactie fors kan uitbreiden.

Lezers kunnen via de crowdfundingpagina van Apache.be voor 50 euro of een veelvoud van 50 euro aandelen in de coöperatieve vennootschap kopen. Elke steungever krijgt een jaar gratis toegang tot de nieuwswebsite.

‘Enkel verantwoording afleggen aan lezers’

‘Apache.be bekleedt een unieke plaats in het Vlaamse medialandschap’, aldus kersvers hoofdredacteur Karl van den Broeck. ‘We hoeven enkel verantwoording af te leggen aan de lezers. Zij zijn via de coöperatieve vennootschap de enige eigenaars van Apache.be. We hangen niet af van grote mediagroepen en op Apache.be staan ook geen advertenties.’

Van den Broeck wordt hoofdredacteur van een redactie met drie medewerkers, aangevuld met freelancers. Hij was 18 jaar actief bij De Morgen en was tussen 2005 en 2011 hoofdredacteur van Knack. De redactie bestaat uit Georges Timmerman, Tom Cochez en Peter Casteels.

Apache.be is in oktober 2009 opgericht, telt vandaag 700 abonnees en verwelkomt iedere maand 50.000 bezoeken. De nieuwswebsite mikt op 11.000 abonnees en een team van tien medewerkers na drie jaar. Dan wil de website ook break-even draaien. De voornaamste omzetlijn is de verkoop van abonnementen.

Corrigeer

MEER NIEUWS