Haven van Antwerpen haalt mooie cijfers in kustvaart

De kustvaart (shortsea shipping) is sterk opgeveerd na het crisisjaar 2012 – en met iets meer dan 89 miljoen ton is de haven van Antwerpen verantwoordelijk voor het grootste deel van de koek. Daar steeg de kustvaart ten opzichte van 2012 met 3,5 procent.

sdl

In totaal steeg de shortsea-trafiek in de Vlaamse havens vorig jaar met iets meer dan twee procent ten opzichte van 2012: dat is een verschil van 2,7 miljoen ton. Bovendien werd het recordjaar 2011 overtroffen met 1,6 miljoen ton. De cijfers komen van het Promotiebureau Shortsea Shipping Vlaanderen.

Het aandeel van het shortsea-transport tegenover de globale trafiek in de Vlaamse havens bedroeg 52,36 procent. Het steeg in Antwerpen, Gent en Zeebrugge. Oostende verloor trafiek door het wegvallen van de verbinding met het Verenigd Koninkrijk.

Shortsea shipping behelst alle vervoer te water, over een traject dat gedeeltelijk op zee ligt en waarbij de oceaan niet wordt gekruist. Het gaat dan vooral om de vaart langs de Europese kusten, met inbegrip van de Noordzee, de Middellandse zee, de Zwarte Zee en de Oostzee.

www.havenvanantwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus