Hoe het buitenland reageert op uitbreiding euthanasiewet

Journalisten van onder meer CNN, Reuters en AP zijn donderdag afgezakt naar Brussel om verslag te brengen over de uitbreiding van de euthanasiewet. Op de website van BBC staat de stemming helemaal bovenaan. Bij CNN is het ‘breaking news’.

‘Het eerste land ter wereld dat de leeftijdsgrens voor euthanasie loslaat’. Zo beschrijft een journalist van BBC ons land vandaag.

De kop op de website van CNN luidt: ‘Parlementsleden stemmen voor ‘recht op dood’- euthanasiewet voor kinderen’. De journalist van CNN praatte met Linda Van Roy, een Belgische moeder haar baby van tien maand verloor aan een slepende ziekte. Hoewel haar kind nooit in aanmerking had gekomen voor euthanasie, is ze voorstander van de nieuwe wet. CNN volgt de vorderingen trouwens al sinds de eerste stemming van de wet in de Senaat op de voet.

De Britse krant The Telegraph heeft een correspondent voor Brussel in ons land en die schreef vandaag een artikel over de Belgische euthanasiewet. ‘België is erg onverschillig als het over euthanasie gaat’, aldus Bruno Waterfield. ‘Het wordt gezien als een medelevend antwoord op lijden.’

Ook Nederland, waar euthanasie mogelijk is vanaf 12 jaar, volgt de kwestie op de voet. Nrc.nl bericht dat in Nederland sinds 2002 vijf minderjarigen zich euthanaseerden. De jongste was 12, de oudste was 17. Dat er weinig gebruik van gemaakt wordt, is bij ons overigens een argument dat zowel door voor- als tegenstanders van de wet wordt gebruikt.

Corrigeer

NIEUWS