Gent verwacht duizenden zigeuners die uit Slowaakse stad moesten vertrekken

Duizenden ‘weggepeste’ Roma op weg naar België

Duizenden ‘weggepeste’ Roma op weg naar België

In de Slowaakse stad Košice werden enkele flatgebouwen met de grond gelijk gemaakt. Sindsdien zijn zo’n 8.000 Roma dakloos. Foto: aktuality

GENT -

Slowaakse hulporganisaties waarschuwen België en bij uitstek de stad Gent voor een massale instroom van Roma. De meeste Gentse zigeuners hebben familie in Košice, waar het stadsbestuur enkele verloederde flatgebouwen heeft gesloopt waardoor veel Roma nu dakloos zijn.

In Gent wonen nu al zo’n tweeduizend Roma, vaak in armoedige omstandigheden. Zij krijgen kleren, voedselpakketten en extra verwarmingselementen. De voorbije dagen steeg de vraag naar hulp.

De oorzaak ligt voor de hand, meldt de Slowaakse tak van Caritas. Het stadsbestuur van Košice – na Bratislava de grootste stad van Slowakije en de oorspronkelijke thuisstad van veel Gentse Roma – heeft zopas meerdere flatgebouwen gesloopt in Luník IX, een verloederde stadswijk waar naar schatting 8.000 Roma wonen.

‘De Roma worden er al jaren weggepest’, zegt Dominic Verhoeven, directeur van Caritas Vlaanderen. 

De beelden en berichten uit Luník IX zijn inderdaad hallucinant. Lees meer over de leefomstandigheden in die Slowaakse stad die ervoor zorgen dat er steeds meer Roma naar Gent komen in Het Nieuwsblad van vrijdag 14 februari 2014.

Corrigeer

MEER NIEUWS