Fit & Gezond

Het placebo-effect: nepchirurgie bewijst haar nut

Het placebo-effect: nepchirurgie bewijst haar nut

Foto: shutterstock

Een documentaire van BBC Horizon eigent onze gedachten wel heel veel geneeskundige krachten toe. Het programma toont namelijk dat nepoperaties op een gebroken ruggenwervel dezelfde uitwerking hebben als vertebroplastiek, een medische procedure waarbij de wervel wordt behandeld met botcement.

Iedereen kent placebo’s als namaakmedicijnen, maar de laatste jaren tonen steeds meer studies aan dat ze bijzonder effectief kunnen zijn. Ze helpen vooral in de bestrijding van pijn, depressie en soms kunnen ze zelfs enkele symptomen van de ziekte van Parkinson verlichten. Maar opvallendste placebo’s zijn ongetwijfeld de nepoperaties.

Dokter David Kallmes, een succesvolle radioloog in de Mayo Clinic, geneest al 15 jaar lang gebroken ruggen door er medisch cement in te injecteren. ‘Vertebroplastiek leverde geweldige resultaten op,’ zegt hij. Het vreemde was echter dat ook patiënten bij wie de operatie grondig foutliep - bijvoorbeeld wanneer een verkeerde wervel werd behandeld - mooie resultaten boekten. ‘We hadden enkele redenen om te vermoeden dat er meerdere factoren een rol speelden bij het succes van het botcement,’ stelt Kallmes voorzichtig.

Hij besloot een experiment op poten te zetten en uit te zoeken of hij door middel van vertebroplastiek betere resultaten kon boeken dan met placebo’s. De 130 deelnemende patiënten werden op dezelfde manier op hun operatie voorbereid. Ze werden plaatselijk verdoofd en pas daarna besloot een computer over hun lot. De helft van de patiënten onderging een echte operatie, bij de andere helft werd toneel gespeeld.

‘Er kon statistisch geen verschil in pijnverlichting worden vastgesteld tussen de twee groepen,’ zegt Kallmes. Hij beweert in geen geval dat een nepoperatie gebroken botten aaneen kan zetten, maar volgens hem kan het de pijn voor de patiënten wel lang genoeg verlichten zodat ze op een natuurlijke manier kunnen genezen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees