Seks & Relaties

‘Genen bepalen mee of man hetero of homo is’

Foto: Olivier Middendorp/Hollandse Hoogte

Een Amerikaans onderzoek rond homoseksualiteit bij mannen zorgt voor nieuw bewijs rond de invloed van genen op de seksuele oriëntatie van mannen.

De onderzoekers, waaronder Michael Bailey, psycholoog aan de Northwestern University van Illinois, hebben het DNA van 400 homo’s onderzocht. Daaruit bleek dat minstens twee chromosomen mee bepalen of een man homo of hetero is. Een bepaald deel van het X-chromosoom, Xq28 genaamd, bleek een impact op het seksuele gedrag van mannen te hebben. Daarnaast speelt ook een deel van het achtste chromosoom een rol.

Volgens Bailey is het effect van deze chromosomen echter beperkt en variabel: niet alle mannen in de studie hadden hetzelfde erfelijk materiaal op de chromosomen. Hoewel de genen dus mee bijdragen tot de seksuele oriëntatie, zijn ze niet allesbepalend. Andere factoren, waaronder bijvoorbeeld de hoeveelheid hormonen waaraan een baby wordt blootgesteld tijdens de zwangerschap, zouden volgens Bailey een grotere rol spelen. ‘Maar het heeft sowieso niets met keuze te maken’, zegt Bailey.

‘Homoseksualiteit heeft neiging erfelijk te zijn’

De studie bevestigt wel bevindingen van een eerdere studie uit 1993 die voor heel wat controverse zorgde. Toen onderzocht Dean Hamer de families van meer dan 100 homomannen. Hij kwam toen tot de conclusie dat homoseksualiteit de neiging had erfelijk te zijn. Meer dan tien procent van de broers van de homomannen die onderzocht werden, was zelf ook homo. Ook nonkels en neven aan moeders kant bleken meer dan gemiddeld kans te hebben om op mannen te vallen.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees