Standard komt met de schrik vrij na Waalse derby

Standard komt met de schrik vrij na Waalse derby

Foto: Photo News

Standard heeft op het veld van Sporting Charleroi geen punten laten liggen. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar Mehdi Carcela brak een kwartier voor tijd de ban. Dankzij de overwinning blijft Standard kandidaat nummer 1 voor de titel en behoudt het 10 punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het was Charleroi dat furieus aan de match begon. De thuisploeg was gretig en Standard kreeg geen poot aan de grond. Half weg de eerste helft herstelde de koploper uit de Jupiler Pro League het evenwicht, maar Charleroi bleef de gevaarlijkste ploeg op de counter. Vooral linksbuiten Tainmont vormde een gezel voor Stam en de hele defensie van Standard.

Na de rust daalde het niveau van de wedstrijd. Heel veel strijd op het middenveld, maar de kwaliteit ontbrak. De sfeer in deze Waalse derby werd grimmiger en Verbist haalde de nodige gele kaarten boven om de orde te bewaren. Rechtsback Marinos had geen oren naar de aanmaningen van de scheidsrechter en haalde op een heel domme manier Vainqueur onderuit, met een terechte rode kaart als vervolg.

Met zijn tienen ging Standard niet opeens beter voetballen. Luzon voelde nattigheid en bracht met De Camargo en Carcela nieuwe krachten tussen de lijnen. Het waren net die twee die de ban braken voor de bezoekers. De Camargo met een mooie controle en dito schot in de zestien van Charleroi. In eerste instantie bracht Mandanda nog redding, maar in de herneming knalde Carcela de bevrijdende 0-1 tegen de netten.

Charleroi bleef niet bij de pakken zitten, en kwam in de slotfase nog sterk opzetten. Eerst miste Thiaré onbegrijpelijk de 1-1 en daarna was het alle hens aan dek bij de bezoekers. Maar de verdediging van Standard en Kawashima maakte elke bal onschadelijk.

Belangrijskte fases

06' Een schitterende counter van Charleroi. Tainmont gaat door op links, behoudt het overzicht en legt goed klaar voor Saglik. De ex-speler van Lokeren krijgt zijn schot niet tussen de palen.

07' Charleroi is hevig gestart en Standard komt niet aan voetballen. De Rouches proberen rust te krijgen in het spel, maar dat laten de Karolo's niet toe.

18' De Sart brengt de bal voor doel, maar het leer blijft wat hangen. Ciman en Batshuayi krijgen de bal niet tegen de touwen.

21' De rechterkant van Standard lijkt kwetsbaar. Opnieuw komt Charleroi langs links opzetten, maar zowel Marcq als Saglik kunnen niet overtuigen met hun poging

23' Mpoku rukt op, krijgt ruimte en knalt. Mandanda kan de verraderlijke poging van de rechtsbuiten onschadelijk maken.

35' De Sart kopt een hoekschop van Charleroi door tot bij de vrijstaande Ederson, maar de Braziliaan is te verrast.

65' Ciman speelt net voor de eigen 16 knullig de bal voor zich uit. Saglik snoept hem de bal af, maar wordt dan licht onderuit gehaald door Ciman. Verbist fluit tot ongenoegen van het thuispubliek niet.

67' In de zestien wordt Faure geduwd door Stam en de Karolo slaat met zijn hand naar de bal. Verbist fluit niet en geeft Faure een gele kaart.

73' De Camargo met de keurige controle en dito schot in de zestien van Charleroi. Mandanda brengt in eerste instantie nog redding, maar in de rebound trapt Carcela de 0-1 tegen de touwen.

83' En daar was bijna de 1-1, maar Thiaré mist onbegrijpelijk de gelijkmaker. De ingevallen Thiaré stond helemaal alleen op een voorzet van François, maar de persoon die ook al onbegrijpelijk miste op Brugge, kreeg ook deze keer zijn kopbal niet tussen de palen. Onbegrijpelijk.

93' Nadat hij buitenspel liep, gaf Batshuayi niet meteen de bal terug. Dat komt hem op een gele kaart te staan.

Te onthouden

- Dankzij de overwinning blijft Standard hun voorsprong van 10 punten op Club Brugge behouden.

- Door zijn gele kaart is Michy Batshuayi er volgende week tegen Gent niet bij.

- Het is de eerste keer dit sezioen dat Charleroi op eigen veld verliest tegen een ploeg uit de top-6.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.