Tine Soens (26) krijgt vierde plaats op SP.A-lijst

Tine Soens (26) krijgt vierde plaats op SP.A-lijst

Soens kreeg bovenop de mooie plaats ook een bos bloemen van De Coene. Foto: loh

KORTRIJK -

De volledige West-Vlaamse lijsten voor de verkiezingen in mei, heeft SP.A nog niet klaar. Maar op nummer vier voor het Vlaams parlement prijkt sowieso Tine Soens. Zij krijgt die plaats van Philippe De Coene, die de nationale politiek verlaat.

Philippe De Coene (SP.A) is vandaag schepen in Kortrijk en voorzitter van het OCMW. Maar hij zetelt sinds 2009 ook in het Vlaams Parlement. De Coene liet zaterdag echter weten dat hij na de verkiezingen in mei de nationale politiek verlaat. Hij staat zijn vierde plaats af en als lijstduwer raakt hij straks wellicht niet verkozen. ‘Ik doe dit op eigen verzoek’, zegt De Coene (53). ‘Ik zal me concentreren op Kortrijk, waar nog veel werk is. Eén op zeven is hier arm. Ik zag al situaties in deze stad die ik niet voor mogelijk achtte.’

Zowel op het partijbureau als bij SP.A Kortrijk werd verrast gereageerd op het verzoek van De Coene. Ook Tine Soens had het amper zien aankomen.

Soens is een Aalbeekse, 26 intussen, en een gekende figuur. ‘Ik was actief bij 11.11.11, Vredeseilanden en Wereldwinkel, en ook leidster bij Chiro Aalbeke’, zegt Soens, die op dit moment De Coene assisteert in het Vlaams parlement. ‘Ik ken het parlement dus en had zeker ambities in de politiek, maar dit had ik niet verwacht.’

Soens krijgt op de Vlaamse lijst gezelschap van staatssecretaris John Crombez (eerste stek) en misschien ook van Alain Top, de burgemeester van Harelbeke. Die zou de derde plaats krijgen. Vanavond valt daarover de beslissing. ‘Ik heb ambitie,’ zegt Top, ‘maar zo zijn er nog.’ Vicepremier Johan Vande Lanotte trekt in onze provincie trouwens de SP.A-lijst voor de Kamer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio