Nieuwe trams voor kust, Antwerpen en Gent

ANTWERPEN/GENT/OOSTENDE -

Vlaanderen gaat 320 miljoen euro investeren in nieuwe trams. Dat heeft minister van Mobiliteit Hilde Crevits bekendgemaakt. Vooral het netwerk van kusttrams wordt gemoderniseerd, maar ook Antwerpen en Gent krijgen nieuwe trams.

De Vlaamse regering schrijft een openbare aanbesteding uit voor de vernieuwing van de trams van De Lijn. Daarvoor maakt Vlaanderen 320 miljoen euro vrij, meldt minister Crevits.

De nieuwe trams zijn lagevloertrams, waarbij reizigers kunnen instappen zonder treden te moeten nemen. Op de nieuwe trams wordt ook reizigersinformatie gegeven en de haltes worden via audio en schermen aangekondigd. 

Kust

De 48 huidige kusttrams worden vernieuwd, terwijl 9 extra kusttrams een verhoging van de frequentie mogelijk moeten maken. Er worden verder nog eens vijf trams voorzien voor een mogelijke verlenging van de tramlijn naar Veurne. 

Steden

Ook in Antwerpen komen er 66 nieuwe trams. Een deel van die nieuwe trams zal geleidelijk de huidige kleine trams - nog 155 in Antwerpen - vervangen, de rest wordt ingezet voor de verdere vertramming in het kader van het Masterplan.

Gent krijgt dan weer 18 nieuwe trams. Ook die trams zullen ingezet worden om het net verder uit te breiden. Ook een deel van de 40 kleine trams die nog in Gent rondrijden, zal vervangen worden.

Eerdere bestelling in aantocht

In de marge laat Crevits ook nog weten dat er vanaf november 2014 in Gent (tien trams) en in Antwerpen (38) al nieuwe trams van eerder geplaatste bestellingen in gebruik genomen zullen worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S