Museum reconstrueert living van beroemde duivenmelkers 'Gebroeders Janssen'

Museum reconstrueert living van beroemde duivenmelkers 'Gebroeders Janssen'

Jef De Scheemaecker in de bezoekersstoel van de gebroeders Janssen. Foto: jso

Zoersel / Arendonk -

Duivenkweekstation Natural reconstrueert de woonkamer van de gebroeders Janssen, de legendarische familie duivenmelkers uit Arendonk. Het is de allereerste keer dat de living van een duivenkweker wordt vereeuwigd.

De vier gebroeders Janssen uit Arendonk vormen misschien wel de beroemdste familie in de duivensport. Vorig jaar overleed de laatste telg, Louis, op honderdjarige leeftijd.

Duivenkweekstation Natural uit Zoersel, specialist op het gebied van alles wat met duiven te maken heeft, zal in haar museum de living van de legendarische broers heropbouwen, inclusief het schapenvelletje dat op de zetels lag.

Als duivenmelkers waren ze onovertroffen kampioen op de korte afstand. ‘Vooral na de Tweede Wereldoorlog regen ze de successen aaneen’, vertelt museumverantwoordelijke Jef De Scheemaecker enthousiast.

‘Tijdens de topjaren tussen ‘40 en ‘80 telde je voor een eitje van een exclusieve Janssenduif alleen al met gemak 1.500 euro neer!’ Miljoenen euro's hebben de broers verdiend met wat lange tijd nagenoeg de populairste volkssport in België was.

Sinaasappelkisten

En toch zijn ze altijd de eenvoud zelve gebleven in hun huisje met tuintje aan de Schoolstraat nummer 6. ‘Hun duivenhokken waren nota bene met sinaasappelkisten gebouwd, en dus totaal geen weerspiegeling van hun prestaties’, lacht de Scheemaeker. Ook hielden ze het aantal kweek- en speelduiven bewust beperkt.

Oliesjeiks

Nochtans ontvingen de broers, steevast in stofjas, in hun woonkamer grote namen en zelfs oliesjeiks uit Scandinavië, Amerika, Japan, Taiwan, de Filippijnen en China. Want de Janssenbroers uit België, bakermat van de duivensport, stonden garant voor kwaliteit, en daarvoor betaalde men graag.

‘Alles hebben we bewaard: de fauteuils, tafel en stoelen, het tapijt, de lusters, de gordijnen, de vele trofeeën en zelfs de pet van Louis’, glundert De Scheemaecker. ‘Alles ademt de eenvoud en authenticiteit van haar bewoners. Zij hebben geschiedenis geschreven en dat wilden we koste wat kost vereeuwigen!’

Wie op bezoek wil gaan bij de befaamde Janssenbroers, kan dat vanaf de opendeurdagen bij Natural begin 2015.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio