Baas dierenpark: 'Panda's stellen het erg goed'

Panda's Hao Hao en Xing Hui zijn aangekomen in Pairi Daiza

De Chinese reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui zijn zondag om 15.15 uur aangekomen in dierenpark Pairi Daiza in Brugelette, in de provincie Henegouwen. Honderden mensen waren naar het park afgezakt om de dieren op te wachten, ook al waren ze niet zichtbaar.

Langs het traject dat de vrachtwagens met de panda’s aflegden, stonden toeschouwers met Belgische en Chinese vlaggen en pluchen panda’s. Korte tijd later zaten de bamboe-eters in hun verblijf, waar ze drie weken in quarantaine zullen leven.

'We zijn erg gelukkig', zei Eric Domb, baas van het dierenpark. 'Ze maken het erg goed. Zowel het vrouwtje als het mannetje waren erg rustig tijdens de reis. Ook in het vliegtuig waren ze erg kalm. Ze hebben veel gegeten en geslapen tijdens het transport.' Pairi Daiza investeerde bijna 10 miljoen euro om de panda’s naar België te halen.

Hao Hao en Xing Hui zijn alletwee vier jaar en zullen vijftien jaar in het dierenpark in Brugelette verblijven, voor een wetenschappelijke studie en een kweekprogramma van reuzenpanda’s. De studie, die als doel heeft om de verdwijning van panda’s tegen te gaan, wordt uitgevoerd met behulp van onderzoekers van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent.

Eerder op de dag vond op de tarmac van de luchthaven al een ‘traditionele welkomstceremonie’ plaats. ‘De panda’s werden verwelkomd als staatshoofden omdat ze de absolute iconen zijn van de bedreigde diersoorten', klonk het bij DHL, dat voor het vervoer instond.

Met vrachtwagens naar Pairi Daiza

Na de welkomstceremonie werden de beren in twee vrachtwagens naar Pairi Daiza in Brugelette getransporteerd. Daar krijgen ze een onderkomen in de Chinese tuin, kostprijs 8 miljoen euro. Op de heropening van het park, op 5 april, de eerste dag van de paasvakantie, krijgt het publiek hen te zien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees