Bomen planten met afbreekbare verankering

Bomen planten met afbreekbare verankering

Schepen Etienne Drieghe (rechts) legt de voordelen van de verankering uit. Foto: jvdv

Hamme -

Als een van de eerste Vlaamse gemeenten gebruikt de groendienst van Hamme bij het aanplanten van jonge bomen een biologisch afbreekbare ondergrondse verankering.

‘We stappen af van het systeem met twee of drie houten palen om jonge boompjes te ondersteunen’, licht schepen van Openbare Werken Etienne Drieghe (CD&V) toe.

Stro en katoen

‘Op die manier moet een boom van tien tot vijftien jaar oud worden opgeofferd om jonge bomen bij hun groei te ondersteunen.

Bovendien bieden deze palen onvoldoende bescherming. Bij de groei van de boom wordt de ontwikkeling van het wortelstelsel afgeremd, wat gevolgen kan hebben bij stormweer.’

De nieuwe ondergrondse wortelverankering gebeurt met biologische kepers, gemaakt van natuurlijke afvalmaterialen van onder andere suikerriet, aardappelzetmeel, stro en katoen.

‘De keper verankert in combinatie met een touw de boomwortels op een robuuste en tegelijk duurzame manier. We maken volop werk van het aanplanten van jonge bomen’, verklaarde Drieghe bij de demonstratie van het nieuwe systeem.

‘De stichting ‘Trees for All’ en het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu hebben berekend dat de vermindering van de CO2-uitstoot 42 ton bedraagt per duizend bomen.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio